GündemSağlık

Koronavirüs riski 5 kat artıyor!

Klima sistemleri uzmanı, makine mühendisi Filiz Pehlivan Koronavirüs riskinin 5 kat artacağını söyledi. İşte nedenleri...

Klima sistemleri uzmanı, makine mühendisi Filiz Pehlivan, havadaki bağıl nem oranı ve koronavirüs arasındaki ilişki hakkında açıklamalarda bulundu. Pehlivan, SARS ve MERS virüsleri gibi koronavirüs’ün de havada asılı kalabildiğini belirterek ısıtma sistemleri ve klimalarla virüsün farklı ortamlara taşınabileceğinin altını çizdi.

Kapalı mekanların havalandırılması kadar nem oranlarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Pehlivan; “Normalde bizim yaşadığımız ortamlarda belli bir nem oranının sağlanıyor olması lazım. Aslında biz tasarımcılar mekanları tasarlarken sıcaklıkla birlikte ortamın bağıl neminin de ne olması gerektiğini biliriz. Standartlara bakarız ve buna göre sistemlerimizi kurarız ve bizim güvendiğimiz standartların verdiği değer aslında yüzde 50 bağıl nemdir. Baktığınız zaman görürsünüz ki virüs ve bakterilerin en dayanıksız olduğu değer yüzde 50 değeridir. Yani yüzde 50’nin altına indikçe bazı bakteri ve virüsler enfeksiyon riskini artırdığı gibi yükseldikçe de bu risk bulunabilir. Yani bulunan standart ve en ideal değer yüzde 50’dir” ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS HAVADA 3 SAAT KALIYOR

Filiz Pehlivan, insanların konuşmaları sırasında ağızdan havaya damlacıkların çıkardığını ve bu damlacıkların bağıl nem oranına bağlı olarak havada saatlerce asılı kaldığını söyledi. Pehlivan sözlerine; “Eğer o ortam kuruysa kurudan kastımız, yüzde 20-30 bağıl nem oranlarındaysa bu damlacıklar çok daha kısa sürelerde, milisaniyelerde kuruyabiliyorlar ve çok küçük damlacık çekirdekleri halini alabiliyorlar. İşte bu küçük damlacıklar havada saatlerce kalabiliyor. Hava yoluyla diğer mekanlara yayılabiliyor hatta en az 3 saat havada kaldığını gösteren kesinleşmiş çalışmalar da var. O ortama sizden önce virüs taşıyan bir insan girmişse o 3 saat içinde bu virüsü alma şansızlığına sahip olacaksınız. Ortam bağıl nemi, hem enfeksiyon riskini azaltmak açısından hem de havada kalabilen parçacıkların azalması açısından önemlidir. O yüzden biz diyoruz ki ortam bağıl nemini, havalandırmanın da yanına iliştirerek elbette diğer bütün kurallarla birlikte uygulayarak tanımlayalım. Bütün mekanları yüzde 40 ve yüzde 60 bağıl nem arasında tutalım ve böylece enfeksiyon riskini azaltalım” şeklinde devam ederek vatandaşları uyardı.

KORONAVİRÜS RİSK HAVALAR SOĞUDUKÇA 5 KAT ARTACAK

Kış aylarının gelmesi ile birlikte kapalı alanları ısıtmak için kullanılan teknolojilerin bağıl nem oranın düşürdüğünü belirten klima sistemleri uzmanı Pehlivan; “Kış aylarında biz iç ortamlarımızı yaşanabilir konfor şartlarında ısıtırken, nemi de azaltacağız yani ortamları kurutacağız. Ama burada problem olan ve aslında salgınların da en fazla olduğu kapalı alanlar. Okullar, hastaneler, ofis binaları, AVM’ler ile ilgili önlem almalıyız. Toplu halde bulunulan çoğu binada merkezi nemlendirme elemanlarının olmadığından endişe ediyorum. Eğer böyle ise nemlendirme imkanı olmayacak ve kışın o girdiğimiz kapalı kalabalık alanlar bağıl nem oranları açısından risk olabilecek. Bu da enfeksiyonun yayılmasına neden olabilecek” ifadelerini kullandı.