GenelGündem

Aşıyı bulmak da yetmeyecek!

Bilim insanlarından şok iddia! Aşıyı bulmak koronavirüs salgınını bitirmeyecek. Dünyanın neredeyse yarısı için aşıyı bulmak tek başına çözüm değil.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi tüm dünyada etkilerini sürdürüyor. Her gün gelen tedavi ve aşı haberleri de ülkelerin gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

YALNIZCA AŞIYI BULMAK YETMEYECEK

Umut vaat eden aşılar arasında yer alan Moderna, Pfizer ve CureVac tarafından geliştirilen RNA bazlı aşıların tedarik süreçleri eski 80 dereceye kadar soğutularak yapılıyor. Alman lojistik firması Deutsche Post, bu aşıların tedarikleri için var olması gereken teknolojinin Afrika, Güney Amerika ve Asya’nın bazı bölgelerine olmadığını ve bu nedenle tedarik sürecinin çok zor olacağının altını çizdi. Bu nedenle bu aşılar etkili olsa bile küresel pandeminin bitmesi için yeterli olmacak dendi.

Küresel çapta tedaviye en yakın olan aşılar mRNA bazlı. Bu aşıların tedarik sürecinde Antarktika düzeyinde soğutma gerektiğini belirtildi. Lojistik firması yetkilileri, aşıyı bulmanın tek başına yeterli olmayacağını bildirdi. Lojistik altyapı için dünya çapında bir mali bütçe ayrılması gerektiğini altını çiziyor.

EN GELİŞMİŞ 25 ÜLKE DIŞINDA ALTYAPI ÇOK ZAYIF

Deutsche Post konu ile ilgili danışmanlık firması McKinsey ile birlikte bir araştırma yürüttü. Deutsche Post yetkilileri, en gelişmiş 25 ülke dışında kalan ülkelerde koronavirüs aşılarını saklamak için gerekli soğutma altyapısını kurmanın büyük bir sorun teşkil edeceğini söylüyor.

TESTLER DEVAM EDİYOR

Koronavirüs pandemisini bitirmek için aşı çalışmalarını devam ettiren ABD’li Moderna ve Translate Bio, aşıyı daha düşük derecelerde saklamak için yapılan çalışmaların devam ettiğini bildirmişti.

Bir diğer yandan Alman aşı geliştirici CureVac sözcüsü de konu ile ilgili açıklama yapmıştı. Koronavirüs aşısında kullanılacak formülü, kuduz aşısında olduğu gibi norma bir buzdolabında aylarca saklayabilecek hale getirmeye çalıştıklarını ifade etmişti.

AFRİKA İÇİN ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ ZORUNLU

Deutsche Post, yaptığı açıklamada, soğuk tedarik zincirinin eksi 8 derece olması durumunda bile Afrika’nın büyük bölümüne ulaştırılmasının çok zor olduğunu belirtti.

Deutsche Post’un  küresel nakliye biriminin Baş Ticaret Sorumlusu Katja Busch bir açıklama yaptı. Reuters’e yaptığı açıklamada; “Gerekli 10 milyar aşı dozunun tüm dünyaya dağıtılmasını ve bunun her 10 kilometrede bir otoyol erişimi olmayan bölgeleri de kapsamasını umut ediyoruz” dedi.