GenelGündemPolitika

Ege Denizi’nde sıcak gelişme! ABD’nin savaş uçakları Ege semalarında!

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, kendi F-16'larına eşlik ederek Ege Denizi üzerinde uçan ABD'nin B-52'lerinin fotoğraflarını yayınladı.

Doğu Akdeniz’de gerginlik son bulmuyor. Türkiye’nin Oruç Reis sismik araştırma gemisinin araştırma faaliyetleri ile başlayan gerginlik devam ediyor. Gerginlikte atılan yeni adımlar ise yine dünya gündeminde.

Son olarak Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı fotoğrafları paylaştı, B-52’lerin Rodos üzerinden geçtiği bildiriliyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise, şimdiye kadar Atina tarafından yapılan en ılımlı açıklamalardan birine imza attı.

DÜNYA BASINI TAKİPTE

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz geriliminde yeni kilometre taşının tarihi yaklaşırken, Ankara ve Atina’dan peş peşe gelen açıklamalar yerel basının yanı sıra dünya medyasında yer buluyor. Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’e Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki görevinin sona ermediğini söylemesini ‘acil’ koduyla duyurdu.

Yunan Kathimerini gazetesi ise, Merkel’in 24-25 Eylül tarihindeki Avrupa Birliği zirvesi öncesinde Ankara ve Atina üzerinde diyalog baskısını artırdığını yazıyor. Gazeteye göre, Türkiye bu kez Almanya Başbakanı’ndan güvence istedi. Çünkü, bir önceki seferde görüşmelerin başlamasına saatler kala Yunanistan Mısır’la anlaşma imzalamış ve masa devrilmişti.

BU YOLUN YAPICI BİR DİYALOĞA ÇIKACAĞINI UMUYORUZ

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ise, şimdiye kadar Atina tarafından yapılan en ılımlı açıklamalardan birine imza attı, Türkiye ile üst düzey diplomatlar vasıtasıyla görüşmeler yürütüldüğünü açıkladı. Miçotakis Çarşamba akşamı katıldığı bir etkinlikte, “Sayın Erdoğan ile görüşmedik ancak danışmanlarımız temas halindeler. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum… Eğer süreç böyle devam ederse, istikşafi görüşmelerin çok ama çok yakında başlatılmasına açığım” dedi. Bir tercih arefesine gelindiğini vurgulayan Yunan Başbakanı, “Tercih çok ama çok net bir şekilde ortada. Hepimiz, bu yolun yapıcı bir diyaloğa çıkacağını umuyoruz” diye konuştu.

EGE DENİZİ’NDE B-52’LER

Öte yandan, sahada ise yeni gelişmeler var. Yunan Genelkurmay Başkanlığı, Çarşamba günü ünlü Amerikan bombardıman uçağı B-52’lerin son bir ay içinde ikinci kez Ege semalarında uçtuğunu duyurdu. NATO operasyonu çerçevesinde İngiltere’den havalanan iki B-52, Fransa, İsviçre ve İtalya’yı geçip Yunan hava sahasına girdi ve Yunanistan’a ait dört F-16 ünlü bombardıman uçağına eşlik etti.

Yunan medyası, Güney Kıbrıs’a kadar giden B-52 ve beraberindeki Yunan jetlerinin aralarında Rodos’un da olduğu Ege adaları üzerinden geçtiğini, dönüş yolunda ise Girit’in kuzeyinden uçup İyon Denizi’ne ulaştığını bildiriyor. Benzer bir NATO uçuşu daha önce de 28 Ağustos tarihinde gerçekleştirilmişti. Zaman zaman benzer uçuşları Karadeniz üzerinde de icra eden uluslararası ittifak, iki gün önce fotoğraflar paylaşmıştı.