Gündem

İtalya Dışişleri Bakanı: Türkiye vazgeçilmez bir müttefik!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, "Türkiye’nin, bölgesel istikrar için vazgeçilmez bir aktör ve müttefik olduğu, aynı zamanda NATO’nun önemli bir üyesi olduğu unutulmamalıdır. Birlikte çalışmak esas olandır" dedi.

Avrupa turu kapsamında İtalya ve Vatikan’daki temasları için Roma’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ile görüştü. İkili ilişkiler, Libya, Doğu Akdeniz, 5G ihaleleri gibi konuları ele alan Di Maio ve Pompeo, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

“ORTAK ÇÖZÜM BULUNMALI”

İtalya ve ABD’nin Libya’da yakınlaşan hedefleri olduğunu dile getiren Di Maio, “Washington’un etkisi, BM Libya Misyonu (UNSMIL) tarafından desteklenen diyaloğu sabotaj girişimlerine karşı koymak için hayati” dedi.
Doğu Akdeniz’de tansiyona da değinen Di Maio, “Pompeo’ya da belirttiğim üzere; Türkiye’nin, bölgesel istikrar için vazgeçilmez bir aktör ve müttefik olduğu, aynı zamanda NATO’nun önemli bir üyesi olduğu unutulmamalıdır. Birlikte çalışmak esas olandır. ABD’nin, Türkiye’nin yapıcı rol oynamasına yönelik olumlu etkisi olabilir. Kıbrıs meselesinde de paylaşılan ortak bir çözüm bulunması da buna dahil edilebilir” dedi. Di Maio, ilerleyen günlerde Türk mevkiidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu da Roma’da ağırlayacağını sözlerine ekledi.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ”

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmaların İtalya’yı endişelendirdiğini ifade eden Di Maio, Dağlık Karabağ sorununun yıllardır çözümsüz olduğunu ve bugün askeri gerginliğin daha da artması riskinden çekindiklerini ifade etti. İtalya’nın bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ve yakında Azerbaycanlı ve Ermeni mevkiidaşı ile telefon görüşmesi yapacağını aktaran Di Maio, “Bu yeni durum, AGİT Minsk Grubu bağlamında müzakerelerin herhangi bir ön şart olmadan yeniden başlaması gerekliliğini gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.