Gündem

Yunanistan NAVTEX yayımladı, Oruç Reis limandan ayrıldı!

Yunanistan'ın Türkiye sorumluluk sahasında 2 yeni NAVTEX yayımlamasının ardından Türkiye de daha önce ilan ettiği NAVTEX'leri yeniledi. Bu gelişmelerin üzerine Antalya Limanı'nda bekleyen sismik araştırma gemisi Oruç Reis limandan ayrılarak, açıkta demirledi.

Doğu Akdeniz’de yaşanan Türkiye ile Yunanistan arasındaki krizde tansiyon yükseliyor. Yunanistan’ın Türkiye sorumluluk sahasında NAVTEX yayımlaması üzerine Türkiye daha önce yayımladığı NAVTEX’leri yeniledi. Sonrasında, ikmal ve bakım için bir süre önce Antalya Limanı’na demirleyen ve bakımı yapılan, cihazları test için Akdeniz açıklarına hareket eden Oruç Reis Sismik Arama Gemisi, limandan ayrılarak, Antalya açıklarına demirledi.,

YENİ GÖREV BEKLİYOR

Göreve başladığı 10 Ağustos’tan bu yana Akdeniz’de 3 bin 500 kilometrelik alanda sismik arama yapan Oruç Reis’in verilecek yeni görevi beklediği öğrenildi.

Öte yandan Doğu Akdeniz krizinin çözümü için yarın NATO Karargahı’nda yapılması planlanan toplantının, teknik nedenlerle ilerleyen günlerde yapılmasına karar verildiği belirtildi.

NAVTEX NEDİR?

NAVTEX, bir tür cihazdır. Uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde veren haberleşme sistemine NAVTEX denir. NAXTEX ile seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor, tehlikelere ya da risklere karşı uyarılıyor. Türk karasularında 4 şehirde NAVTEX vardır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’na bağlı Antalya, Samsun, İstanbul ve İzmir’de NAVTEX yayın istasyonları vardır.