Kamu

Çalışan ve çalışmayanlara ödemeler bu hafta yapılıyor!

Türkiye’de corona virüsü salgın nedeniyle devreye alınan kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinin ne zaman yatırılacağı en çok araştırılan konular arasına girdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Eylül ayı işsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemeleri dün banka hesaplarına yatırıldı. Peki, nakdi ücret desteği ne zaman hesaplara yatırılacak?

Corona virüsü salgını sadece sağlık açısından değil ekonomik açıdan da bir çok ülke ekonomisini etkiledi. ABD’de işsizlik oranları artarken, Türkiye’de hükümet vatandaşın mağduriyetini önlemek için kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulamalarını başlattı. Bu kapsamda Ekim ayında ödemelerin ne zaman yapılacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyordu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Eylül ayı işsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemeleri dün banka hesaplarına yatırıldı.

Ödemeler 8-9 Ekim’de yapılacak

Ücretsiz izinde olanlara, işsizlik maaşı alamayanlara yönelik hayata geçirilen nakdi ücret desteğinde Eylül ayına ilişkin ödemeler de 8-9 Ekim’de yapılacak.

IBAN bilgisi eksik veya hatalı olan vatandaşlara ödemeler ise PTT aracılığıyla yapılacak. Nakdi ücret günlük 39,24 TL olmak üzere aylık 1,177 TL olarak yapılıyor. Vatandaşlar, 8.93 TL’lik damga vergisi düşüldükten sonra net 1.168 TL olarak ödeme alıyorlar.

Nakdi ücret desteğine başvurular nasıl yapılır?

Ücretsiz izne çıkartılanların nakdi ücret desteğinden yararlanabilmesi için başvurular SGK’nın işveren sistemi üzerinden (https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi) işveren tarafından yapılıyor.
İşsiz kalan vatandaşlar ise başvuru işlemlerini İŞKUR’un internet sitesi üzerinden (https://esube.iskur.gov.tr ) gerçekleştirebilirler.