Gündem

Corona virüsü aşısı ile ilgili flaş açıklama: 2021’de ülkelere dağıtılacak!

Binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan corona virüsü salgınında yeni bir gelişme yaşandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamalarca corona virüsü aşısının 2021’in ortalarında ülkelere dağıtılmaya başlanacağı bildirildi.

Corona virüsüne karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları pek çok ülkede devam ederken, DSÖ’den flaş bir açıklama geldi. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için 38 aşının insan denemelerinin sürdüğünü söyledi. Harris, 8-9 aşı adayının Faz 3 klinik denemelerinin devam ettiğini belirterek “Bu büyük ölçekli deneme aşamasının sonuçlarının yıl sonunda gelmeye başlamasını bekliyoruz. Mevcut zaman çizelgesi göz önüne alındığında, dozların 2021’in ortasında ülkelere ulaşmaya başlamasını bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

780 milyon kişi corona virüsüne yakalandı

Harris tarafından yapılan açıklamalarda Çin’in 12 Ocak’ta Kovid-19’un genetik sekansını paylaşmasından 8-10 hafta sonra bazı aşı çalışmalarında Faz 1’e geçildiğini ifade edildi. Ayrıca “Çin’in dünya çapında kullanım için ürettiği Kovid-19 aşılarının değerlendirilmesi konusunda DSÖ ile görüştüğü” iddialarını ise Harris tarafından doğrulanmadı.


DSÖ tarafından yapılan açıklamalarda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unun, bir diğer ifadeyle 780 milyon kişinin Kovid-19’a yakalandığı ifade edildi.