Ege HaberleriSağlık

Uzmanlar termal sulardaki amip tehlikesi hakkında uyardı!

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan, Türkiye'de 40 derecenin üzerinde sıcaklığı olan sularda amipe rastlanabileceğini açıkladı.

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan, Türkiye’de 40 derecenin üzerinde sıcaklığı olan sularda amipe rastlanabileceğini açıkladı. Ayhan, kaplıcalar gibi termal suların amip riski bakımdan çok tehlikeli olduğunu söyledi.

ABD’nin Teksas eyaletinde 9 yaşındaki çocuğun içme suyundan kaptığı ‘beyin yiyen amip’ nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası Türkiye’de de amip riskinin olup olmadığına dair sorulara yanıt aranmaya başlandı. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Ayhan, Türkiye’de ‘beyin yiyen amip’ türüne kaplıcalar gibi termal sularda rastlandığını belirterek, “Kontrolsüz, denetimsiz sular, hijyenik olmayan termal sular, kaplıcalar riskli olabilir” dedi.

Özellikle Ege bölgesinde çokça görülen kaplıca ve termal suların büyük risk taşıdığını belirten Ayhan, buralardaki suların temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayhan konuyla ilgili şunları söyledi:

“Hücreyi yiyen, amip olarak adlandırılan mikroorganizma tek hücreli canlı, Türkiye’deki sularda da bulunabilen bir amip türü. Daha çok termal özellikli sularda yani 40 derecenin üzerindeki sularda canlı kalıyor. Amip, yüzme yoluyla burun sinüslerinden beyne ilerleyerek, bir beyin zarı iltihabı yapıyor. Kontrolsüz sular, hijyenik olmayan kaplıcalar risk olabilir. Hijyen çok önemli. Yüzme havuzlarının da klorlanması çok önemli. Amibin hijyenik sularda, hijyenik tesislerde bulaşma olasılığı yok. Gıda yoluyla yani suyun yutulmasıyla da bulaşmıyor. Sadece yüzmeyle burundan suyun girmesiyle bir bulaş riski söz konusu.”