Kamu

Trafik Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Araç sahibi olan pek çok vatandaş, trafik sigortasını merak ediyorlar. Trafik sigortası yaptırmak isteyen vatandaşların trafik sigortası genel şartlarını sağlamaları gerekiyor. Peki, trafik sigortası genel şartları nelerdir? İşte cevabı…

Trafik sigortasını yaptırmak isteyenler, istenilen talepleri yerine getirmelidir.egehaber.com Bu taleplerin neler olduğunu, başvuru için yapılması gereken adımların nasıl uygulanacağını ve başvuru için gerekli olan evrakların öğrenilmesi detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Trafik Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Trafik sigortasında istenen koşullar aşağıda verilir. Bu koşullar şunlardır:
*Sigorta şirketleri tarafından belirlenen sigortanın hangi masrafları karşıladığı ile ilgili kısımlar sigorta yaptırılırken okunması gereken şartlardandır. Burada yer alan durumlar halinde yapılan kazalarda masraflar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Aksi durumlarda sigorta şirketi sorumlu olmaz.
*Türkiye’de yapılan kaza sigortaları yurt dışında geçerli değildir. Bu sebepten dolayı sigorta hangi ülkede yaptırıldıysa o ülkede geçerli olması gerektiği şartı bulunur.
*Trafik sigortası yaptırılırken hangi durumlarda sigorta şirketinin ödeme yapmayacağı ile ilgili bilgilerin alınması şartı bulunur.
*Sigorta şirketi ile bir sözleşme yapılır. Bu sözleşmede yer alan ödeme ile ilgili maddeye uyulması şartı bulunur. Bu sebepten dolayı vatandaşların hizmet aldıkları sigorta şirketine ödemelerini düzenli yapmaları gerekir.

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Sorumlu Olmaz?

Trafik sigortası yaptırıldıktan sonra kaza yapılması durumunda sigorta şirketleri masrafları üstlenir. Fakat bazı durumlarda masraflar şirketlerin kapsamı dışında kalır. egehaber.comAşağıda bu durumlar yer alır:

*Kaza anında kaza yapanın masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır. Fakat karşı tarafın haklı olduğu durumlarda sigorta şirketi bu kişinin masraflarını karşılamaz.
*Trafik sigortası kişisel bir olaydır. Yani sigorta yapılanın kaza anında masrafları karşılanır. Bu sebepten dolayı kaza yapanın akrabalarının kayıplar yaşamasının ardından şirket bu masrafları üstlenmez.
*Kaza yapıldıktan sonra bazı durumlarda arabada bulunan eşyalarda bir takım zararlar meydana gelebilir. Fakat sigorta şirketleri bu masraflarım ücretini ödemekle yükümlü değildir.
*Kaza yapıldıktan sonra manevi tazminat isteğinde bulunulması durumunda sigorta şirketinin bu durumu üstlenme gibi durumu da söz konusu değildir.

Trafik Sigortası Yaptırıldığında Kaza Durumu

Trafik sigortası kaza yapanı maddi güvence altına almak amacıyla yaptırılır. Bununla birlikte herhangi bir kaza anında kaza yapanın da yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları bulunur. egehaber.comBu sorumlulukların neler olduğu aşağıda yer alır:
*Kazanın gerçekleşmesi halinde araç sürülebilir haldeyse, aracın daha güvenli bir yere götürülmesi gerekir. Daha sonra kaza anında kazanın durumu tespit edildikten sonra tutanak tutulması gerekir. Bu tutanakta yer alan bilgilerin doğru olmasına dikkat edilmelidir.
*Sigorta şirketleri kazanın yaşanmasının ardından müşterilerine süre tanır. Bu tanınan süre maksimum olarak 10 gündür. Bu verilen süre içerisinde kaza ile ilgili detaylı bilgiler sigorta şirketine iletilmelidir.
*Kaza olayının ardından kaza ile ilgili evraklar belirlenerek sigorta şirketine götürülmelidir.
*Kaza anında karşı tarafın maddi ya da manevi olarak tazminat istemi bulunabilir. Bunun yanı sıra tazminat davaları da açılabilir. Bu gibi süreçlerin her birinin bilgisi sigorta şirketine iletilmelidir.

Sigorta Şirketinin Masrafları Karşılaması

Kaza ile ilgili durum bilgisinin şirkete verilmesinin ardından ortalama olarak 8 gün içerisinde meydana gelen maddi kayıpların ödemelerine başlanır. Bu ödemelerin içerisinde kaza yapanın hastanede yaptığı ödemeler de yer alır. Bunun yanı sıra aşağıda sigorta şirketinin bu ödemeleri nasıl gerçekleştirdiği ile ilgili bilgiler yer alır. Bu bilgiler şu şekildedir:

*Kaza sonucunda kullanılamaz parçaların tamir işlemleri yapılır. Bazı durumlarda bu parçalar tekrar kullanılamaz bir şekilde hasar alır. Bu gibi durumlarda hiç kullanılmamış parçanın alımı ve takılması yapılır.
*Kaza anında kullanılamaz halde olan araçlar ile ilgili gerekli tutanaklar ve belgelerin iletilmesi ile birlikte kaza yapana tazminat olarak masraf tahsil edilir.
*Kaza sonrasında sigorta şirketine dava açılması halinde masraflar şirkete aittir. Davayı açan dava ile ilgili bir ücret ödemez. Bunun yanı sıra istenilen ve verilen tazminat miktarına uygun olarak sigorta şirketi kaza yapana para öder.

Trafik Sigorta Yaptırılması Zorunlu Mu?

Zorunlu olarak her aracın yaptırması gereken trafik sigortası bulunur. Bu sigorta şirketleri tarafından yapılır. Sigorta fiyatları her şirkette farklılık gösterir. Bu sebepten dolayı şirketler ile iletişime geçilerek fiyat bilgisi alınabilir. Sigortanın yaptırılmaması durumunda bunun öğrenilmesiyle birlikte cezai işlemler uygulanır. Araç sigorta yaptırılmadan trafiğe çıkarılmaz. egehaber.com Polisler tarafından araca el konur ve otoparkta bekletilir. Aracın tekrar alınabilmesi için trafik sigortasının yaptırılması gerekir. Bunun yanı sıra polisler bu şekilde sigortasız araçları tespit ettiğinde vatandaşlara para cezası da verir. Aracın yeniden alınabilmesi için sigorta yaptırılması ile birlikte bu para cezasının da ödenmesi şartı bulunur. Aksi takdirde araçlar geri alınamaz.

Trafik Sigortası Başvurusu

Trafik sigortasına başvuruda bulunmak için öncelikli olarak sahip olunan araç ile ilgili bilgiler girilerek fiyat bilgisi edinilmelidir. Birçok sigorta şirketi paket sunar.egehaber.com Bu paketlerin fiyatları içerdikleri olanaklar ile ilgilidir. Bu sebepten dolayı fiyat bilgileri şirketten alındıktan sonra sigorta şirketlerinde yer alan sigorta danışmanları ile satın alma işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilir. Bunun yanı sıra sigorta şirketlerinin iletişim numaralarından da daha detaylı bilgilere ulaşmak mümkündür.

Trafik Sigortası İle Hangi Masraflar Karşılanır?

Trafik sigortası yaptırılması halinde araç ile ilgili masrafların yanında ödenen masraflardan bir tanesi de hastane giderleridir. Bunun yanı sıra trafik sigortası şirketi tarafından kaza anında kişinin hayatını kaybetmesi halinde de masraflar karşılanır. Ayrıca kaza sonucunda oluşan sakatlık hallerinde de masraflar şirket tarafından ödenir.

Kaynak: egehaber.com