Gündem

Kandilli Rasathanesi duyurdu: Ocak ayında başlayacak!

Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, Türkiye’deki yağış durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Tek tarafından yapılan açıklamada, Ocak ayında yağışların başlayacağı, Şubat ve martta aylarında ise biraz artacağı bildirildi. İşte Adil Tek tarafından yapılan o açıklamalar…

Türkiye’de corona virüsü salgını devam ederken, bir de kuraklık tehlikesi baş gösterdi. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, Haziran ayındaki yağışların ortalamaların üzerinde olduğunu ancak temmuz ayında bu yağış oranının yarı yarıya indiğini söyledi.

Tek tarafından yapılan açıklamalarda konuya ilişkin olarak, ”Düşüş ağustos ayında da yaşandı hatta eylül ayında ortalamanın 3’te 1’i oranında yağış aldık. Eylül ayında İstanbul’a ortalama 66 kg yağış düşer. Ancak bu yılki eylül ayına baktığımızda ülke olarak 22-23 kilogram yağış almışız. Aynı durum ekimde de devam etmiş” ifadelerini kullandı.

Nisan ve Mayıs aylarındaki yağışlar umut verici

Şubat ve Mart ayında yağış miktarında artma beklediklerini söyleyen Tek, ”Aralık ve ocak ayında da mevsim normallerinin altında yağış almayı bekliyoruz. Şubat ve martta yağış miktarı biraz artacak gibi görünüyor. Nisan ve mayıs ayında beklenen yağışlar umut verici” dedi.

Barajlardaki su seviyesi hızla düşüyor

İzmir’de de yağış olmaması nedeniyle İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, kurum olarak gerekli tedbirler alınsa da yazın kurak geçeceğini öngördüklerini bildiren açıklamada bulundu. Özkan tarafından yapılan açıklamalarda, “Barajlardaki su seviyesi hızla düşüyor; ayrıca yeraltı sularındaki seviye de hızla düşüyor ancak idare olarak biz de tedbir alıyoruz. Aynı zamanda DSİ Bölge Müdürlüğü ile de iletişim halinde B planları hazırlıyoruz. Önümüzdeki yazın çok kurak geçeceğini düşünerek önlemlerimizi alıyoruz. Yeni su kaynaklarını devreye sokacağız. Bu yeni su kaynakları ile ilgili yapılması gereken yeni arıtma tesislerini, iletim hatlarını, bakımlarını yapıyoruz. Daha rahat bir yaz geçirebilmek ve bu sıkıntıdan daha az etkilenmek için bu kış bütün bu sorunları çözeceğiz ve devreye sokacağız. İZSU olarak bütün hazırlıklarımızı yapıyoruz ama sadece bizim bunları yapmamız yetmez. En iyi kaynak, tasarruf edilmiş kaynaktır. Öncelikle halkımıza şu çağrıda bulunuyorum; lütfen suyu çok tasarruflu kullanalım. Buna çok ihtiyacımız var” ifadeleri kullanıldı.