Gündem

Düğünler nasıl olacak? İptal edilen düğünler hakkında flaş gelişme!

Türkiye’de yeni tedbir kararları açıklandı. Bu kapsamda evlenecek olan vatandaşlar, düğünlerin nasıl yapılacağını merak ediyorlar. Peki, düğünler bundan sonra nasıl olacak? İptal edilen düğünlerin para iadesi hakkında flaş gelişme

Bu sene evlenmek isteyen vatandaşlar corona virüsü yüzünden mağdur oldu. Bu nedenle sık sık düğün hakkında alınan kararlar araştırılıyor. Yeni tedbir kararlarına göre nikah törenlerine en fazla 30 kişinin katılabileceği bildirildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni kısıtlama genelgesinde, “Cenaze namazlarının vefat edenlerin yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınması, Nikahlar ve nikah merasimi şeklindeki düğünlerin de gelin ve damadın yakınları dahil en fazla 30 kişi ile düzenlenmesi…” ifadeleri yer aldı.

Düğün paraları iade alınabilir

Öte yandan Milliyet’in haberine göre, düğün ücretini ödeyen vatandaşlar para iadesi alabilecek. Bu kapsamda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuran çift “Öngörülmesi beklenmeyen olağanüstü bir durum nedeniyle tüketici sözleşmeden cayabilir” kararıyla ödedikleri parayı geri aldılar.

Kayseri’de ronavirüs ülkemizde görülmeden önce 22 Mart tarihinde evlenmek için bir düğün salonu ile anlaşan bir çift düğün salonuna 13 bin 500 TL ödedi. Ancak düğün yasağı nedeniyle parasını geri almak isteyen çift, parasını geri alamadı.

Çiftin Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurması üzerine dosyayı inceleyen Kayseri İl Tüketici Hakem Heyeti kararında, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun ilgili hükümleri hatırlatılarak şu ifadelere yer verdi; “Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkarsa sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Tarafların 17 Mart 2020 tarihinde sözleşmenin iptali ve bedelin iadesi konusunda yazılı olarak mutabık kaldığı, 3 bin 500 TL kaparo bedelinin iade edildiği ancak kalan 10 bin TL’nin iade edilmediği dosyadaki verilerden anlaşıldığından tüketicinin talebinin kabul edilerek 10 bin TL’nin tüketiciye iadesi gerekmiştir.”denildi.

Konu hakkında konuşan Avukat Ahmet Demirci, “Pandemi döneminde birçok organizasyon yasaklandığı için ödemeleri peşin yapan vatandaşlar iade hususunda ciddi problemler yaşamakta. Burada keyfiyetten söz etmek mümkün değildir. Zira pandemi ulusal değil global düzeyde bütün dünyada hayatı neredeyse durma noktasına getirmiş ve insanları hareketsiz kılmıştır. Bütün bunlara rağmen düğün yapma kararı alan vatandaş organizasyon şirketiyle yapmış olduğu anlaşma gereği peşin ödediği ücretin “hukuki imkansızlık-ifa imkansızlığı” nedeniyle iadesini talep etmektedir. Bu durum hem Borçlar Kanunun’da hem de Tüketici Kanunun’da var. Tüketicinin elinde olmayan sebeplerle ifa imkansızlığı ortaya çıkması halinde karşılıklı edimlerin iadesini zorunlu kılmaktadır” açıklamasında bulundu.