Kamu

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları nelerdir? Başvuru evrakları nelerdir?

Türkiye’de meydana gelen depremlerden sonra son günlerde en çok araştırılan konulardan biri de kentsel dönüşüm oldu. Vatandaşlar, kentsel dönüşüm kira yardımı şartları ve başvuru evrakları merak ediyorlar. İşte kentsel dönüşüm kira yardımı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları için istenen evraklar mülk ve mülk sahibinin hak sahipliğini gösterir belgelerdir. Kentsel dönüşüm kira yardımı alabilmek için bu belgelerin eksiksiz olarak toplanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra doldurulması gereken belgelerin doğru bir şekilde doldurulması da son derece önemlidir.  egehaber.comBu işlemleri yaparken belgelerde eksiklik veya bilgilerde yanlışlık yapılırsa kentsel dönüşüm kira yardımı alınamamaktadır. Bu gibi durumların tekrarı halinde başvuru süreci tekrarlanarak devam etmektedir. Bu nedenle gerekli evrakların eksiksiz olarak toplanması gerekmektedir.

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları için istenen belgeler aşağıdaki gibidir.

Belediye tarafından verilen başvuru formu

Mülk sahibinin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

Riskli yapıda, riskli yapı onayından önce üç ay boyunca oturulduğunu belgeleyen resmi belgeler. Bu belgeler elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturaları olabilir. Bunların asılları ve fotokopileri istenmektedir.

Riskli yapının tahliye edildiğine ilişkin belge. Bu belge eski ve yeni adresi gösteren il ve ilçeyi içerir. Belge Nüfus ve

Vatandaşlık Müdürlüğü’nden alınır ve imzalatılır.

Yetkili tarafından onaylanmış riskli yapı tespit raporu.

Binanın yıkıldığını kanıtlayan yıkılan yapılar formu doldurulmalıdır. Bu form Kentsel Yenileme Bürosundan alınıp imzalatılmalı ve mühür bastırılmalıdır.

Kiracıya veya vekiline ait hesap cüzdanı varsa, cüzdanın fotokopisi istenmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları yerine getirildiği takdirde hak sahipliği ortaya çıkar. Kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanmak için kentsel dönüşü yardımları kapsamında kredi desteği almamış ve daha öncesinde kredi kullanmamış olmak gereklidir. Bundan başka olarak risk grubundaki ev, yapı kimlik numarası alınan tarihten sonra devredilmişse kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanamaz. Bu durumda kentsel dönüşüm yapılacak evin sahibinin evi satın aldığı tarih önem teşkil etmektedir.

Kentsel Dönüşüm Yardımları Nelerdir?

Kentsel dönüşüm yardımları iki tanedir. Kira yardımı şartları taşıyan kişilerin gerekli belgeleri eksiksiz olarak teslim etmesi durumunda faydalanabileceği iki seçenek bulunur.  egehaber.comBu iki yardımın ikisini birden seçmek mümkün değildir. Başvuru sırasında bunlardan birinin, yardımı alacak kişi tarafından seçilmesi gerekmektedir. Söz konusu yardımlar aşağıdaki gibidir:

Yardım alacak kişi evini yeniden inşa etmek için kredi yardımı alabilir.
İnşaat süresince kira gelirinden mahrum kalacak olan ev sahibi, belli bir süre kira yardımı alabilir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadardır?

Kentsel dönüşüm kira yardımının miktarı şehirden şehre değişiklik göstermektedir. Bu miktarlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.  egehaber.comYardım her il için söz konusudur. Aşağıda bazı illerin kentsel dönüşüm kira yardımı için öngörülen kira yardım miktarları verilmiştir:

İzmir, Ankara ve İstanbul için 960 TL.
Adana, Antalya, Bursa ve Konya için 905 TL.
Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Eskişehir için 830 TL.
Adıyaman, Afyon, Ağrı için 755 TL.
Amasya, Bitlis, Edirne, Osmaniye için 675 TL.
Artvin, Bilecik, Bingöl, Tunceli için 595 TL.

Kentsel Dönüşümde Diğer Yardımlar Nelerdir?

Kentsel dönüşümde farklı yardımlar da hak sahiplerine verilmektedir. Bu yardımlar aşağıda sıralanmıştır:
*Kentsel dönüşüm için kredi çekenlere faiz desteği sağlanmaktadır.

*Kiracılara taşınma parası verilebilmektedir.
*Tadilat kredisi verilebiliyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvuruları Nereye Yapılır?

Kentsel dönüşüm için başvurular Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri’ne yapılmaktadır. Gerekli belgeler eksiksiz olarak toplandıktan sonra dilekçe ile birlikte müracaat gerçekleşmektedir. Kira yardımı alabilmek için tahliyeden bir yıl sonra yapılan başvurular geçersiz sayılır. O yüzden bir yıl içinde kira yardımı talebinin yetkililere gerekli belgeler eşliğinde ulaştırılması gerekmektedir. İşlemler doğru ve eksiksiz olarak tamamlandığı takdirde kentsel dönüşüm kira yardımı alınabilmektedir.

Kaynak: egehaber.com