İzmir HaberleriManşet

İzmir’in ne kadar suyu kaldı? Bakan açıkladı

Son günlerde İzmir’deki barajların doluluk oranının azalması üzerine su tartışmaları başladı. Bu nedenle vatandaşlar İzmir’in ne kadar suyu kaldığını merak ediyorlar. Bu konu hakkında açıklamayı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptı. Bakan Pakdemirli tarafından yapılan açıklamada, “ İzmir barajlarında aktif doluluk oranı yüzde 37,1 olup, hiç su gelmese bile 5,5 ay yetecek suyu vardır.” İfadeleri kullanıldı.

Bu sene yağışların azalması nedeniyle İzmir’de kuraklık tartışmaları yaşanıyor. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli Türkiye için yaptığı değerlendirmede, “Eğer 2020 yılının kalan günlerinde yeterli yağış düşmezse, 2020 yılı son 5 yılın en kurak yılı olabilir” ifadelerini kullandı.

Hiç su gelmese bile 5,5 ay yetecek

İstanbul, Ankara ve İzmir’in yağış oranlarına ve su sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli şu ifadeleri kullandı:

İstanbul barajlarında aktif doluluk oranı yüzde 27 olup, hiç su gelmese dahi İstanbul’un yaklaşık 3 ay yetecek suyu vardır. Ayrıca, önümüzdeki aylardaki yağışlı periyotta gelecek akımlarla birlikte İstanbul’da su sıkıntısı yaşanması beklenmemektedir.

Ankara barajlarında aktif doluluk oranı yüzde 13,1 olup, geçen yıl aynı tarihteki doluluk oranından daha fazladır. Hiç su gelmese bile Ankara’nın yaklaşık 5 ay yetecek suyu vardır. İzmir barajlarında aktif doluluk oranı yüzde 37,1 olup, hiç su gelmese bile 5,5 ay yetecek suyu vardır. Ayrıca, bugünkü durumda günlük su ihtiyacının yüzde 50’ye yakınını YAS kuyularından karşılama imkanı vardır. Dolayısıyla İzmir’de su sıkıntısı yaşanması beklenmemektedir.

Ege Bölgesi’nin kuzeyi ve orta kesimlerinde kuraklık

Son 6 aylık dönemde Antalya, Aydın ve İstanbul’da değişen şiddetlerde meteorolojik kuraklık yaşandığını söyleyen Bakan Pakdemirli, “Son 3 aylık dönemde; Marmara Bölgesi’nin doğusu ve batısı, Ege Bölgesi’nin kuzeyi ile orta kesimleri, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nin orta ve doğusu, Ordu hariç Karadeniz Bölgesi’nin tamamı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde değişen şiddetlerde kuraklık yaşanmaktadır.” dedi.

Bakan Pakdemirli tarafından yapılan açıklamalarda, 2020 yılında en fazla yağış alan illerin Rize, Trabzon, Giresun, Artvin ve Şırnak olduğunu ifade edildi. En az yağış alan yerler ise Kırşehir, Kırıkkale, Çorum, Ankara ve Yozgat olarak açıklandı.