Ekonomi

2021 yılında market ve mağazalarda poşet ne kadar olacak?

Bu sene 25 kuruştan tüketicilere satılan poşetin 2021 yılında ne kadar olacağı merak konusu oldu. Vatandaşlar 25 kuruşluk poşete zam gelmemesini isterken, üreticiler de fiyatın sabit kalmasını istiyor.

Türkiye’de plastik kullanımını azaltmak için poşet ücretlendirdi. 2019 yılında plastik poşetler 25 kuruştan satılmaya başlanan poşetlerin 2021 yılında ise ne kadar olacağı tartışma konusu olmaya başladı. 15 kuruşu devlet payı, 10 kuruşu ise perakende satış noktasının payı olarak alınan poşet ücretleri 2020 yılında da zam yapılmadan tüketiciye sunulmuştu. Bu senede fiyatın sabit kalması için görüşmeler devam ediyor.

Milliyet’ten Aylin Rana Aydin’ın haberine göre, Türkiye’de paralı plastik poşet uygulamasından önce kişi başı yıllık kullanım 440 adet seviyelerindeyken, 2025 yılında bu rakamında 40’ın altına düşürülmesi bekleniyor. Paralı poşet kullanımının başladığı 2019 yılında ise poşet kullanımı yüzde 80 düştü. Ayrıca tüketiciler para vererek satın aldıkları poşetlerin üzerinde logoların yer almamasını talep etmişti. Bu nedenle poşetlerin bir yüzeyinde çevreci slogan ve sıfır atık logosu kullanmanın zorunlu hale getirildi.

Corona virüsü salgını poşet kullanımını arttırdı

Öte yandan corona virüsü salgını nedeniyle vatandaşlar poşetleri doğrudan çöpe atınca çöp poşetlerine de ilgi artı. İnternet üzerinden alışveriş, paket servisler plastik poşet kullanımının arttırdı. Yine de salgınına rağmen poşet kullanım oranı yüzde 73 seviyesine düştü.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Dolayısıyla marketler zaten ürünlerin fiyatına poşetlerin fiyatını eklemişken ücretli poşet uygulamasıyla ek olarak bir gelir elde ediliyor. Tüketiciler ve poşet üreticileri bu yıl da poşet fiyatlarının 25 kuruşta sabit kalmasını istiyor. Market tarafından bir fiyat artışı talep edildiği duyumlarını alıyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir’de suya zam kararı alındı!

İzmir’i ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Kasım ayı 7’nci Olağan Meclis Toplantısı’nda suya zam kararı alındı. CHP ve İyi Parti’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilen karara göre, suya yüzde 15 oranında zam yapılacak.

Yapılan açıklamalara göre, İzmir’de 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak yeni kademeli tarifeye göre konutlarda kullanılan 0-13 m³ arasındaki tüketimlerde suyun metreküp fiyatı KDV hariç 6,41 TL olacak. 14-20 m³ arasındaki tüketimlerde 6,92 TL; 21 m³ ve üzerindeki tüketimlerde ise 14,27 TL ödenecek. Konut dışı kademesiz tarife ise 16,35 TL oldu.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Milyonlarca emekliye zam için ek kaynak ayrılacak!

Bir son dakika bilgisine göre emeklilere ek kaynak ayrılacağı duyuruldu. Böylece “Emekli bayram ikramiyesi ne olacak” sorusunun cevabı da netleşmiş oldu. 2021-2023 Bütçesinde, 474 milyar lira ile çalışma hayatı ve sosyal güvenliğe ayrıldı. Emekli aylıklarına ek kaynak aktarılırken, bayram ikramiyelerinin süreceği bildirildi. İşte emeklilerin zam ile ilgili merak ettiği tüm detaylar…

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.

EPGİS duyurdu! Motorine büyük zam!

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) alınan son dakika bilgisine göre motorine zam geldi. Araç sahiplerini üzecek zam bu gece yarısından geçerli olmak üzere pompaya yansıyacağı da duyuruldu. Peki İzmir’de motorinin litresi ne kadar olacak? İşte detaylar…

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Araç sahipleri için üzücü gelişme: Benzine büyük zam geliyor!

Türkiye’deki milyonlarca araç sürücüsünü üzecek bir gelişme yaşandı. Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, benzine büyük zam geliyor. Peki, benzine ne kadar zam gelecek? Benzin ne kadar olacak?

Corona virüsü salgını sonrası düşen petrol fiyatları, aşı gelişmelerinin ardından yeniden yükselişe geçti. Sektör yetkililerinden öğrenilenlere göre, perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 37 kuruş zam yapılacak.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.