Kamu

Bebek bez parası şartları nelerdir? Bebek bez parası gerekli evraklar

Özellikle yeni doğum yapmış anneler bebek bez parası hakkında araştırma yapıyorlar. Peki, bebek bez parası şartları nelerdir? Bebek bez parası için gerekli evraklar hangileridir?

Bebek bez parasının alınması için ilk önce doğum yapmış annelerin gerekli şartları sağlamış olması gerekir. Hazırladığımız yazımızda bebek bez parası, şartları paranın alınmasında başvuru adımlarının nasıl yapıldığı ile ilgili bilgiler, bebek bez maaşının miktarı, bebek bez maaşına başvuruda bulunanların nasıl sorgulama işlemini yapacakları ayrıntılı bir şekilde haberimizde verilmiştir.

Bebek Bez Parası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bebek bez parası şartları yerine getirilmesi gerekir. Aşağıda bebek bez parasını alacakların sağlaması gereken koşullar detaylı bir şekilde açılanmaktadır:

Paranın alınması için bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi gerekir.
Bununla birlikte anne ve babanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması şartı aranır.
Aynı zamanda ailelerin aylık olarak sağladıkları kazancın toplamının asgari ücretten az olması gerekir.
Bunun dışında ebeveynler başka yardım kurum ve kuruluşlarından ekstradan yardım parası almamalıdır.
Yukarıda verilen şartlara uyum gösterildikten sonra bebek bez parasını almak isteyenler, yetkili kuruma müracaatta bulunabilir.

Bebek Bez Parası İçin Müracaat

Bebek bez parası için müracaat adımlarının doğru bir şekilde takip edilmesi gerekir. egehaber.comAşağıda bebek başvurusunda bulunacak ebeveynlerin yapmaları gereken adımlar sırasıyla verilmektedir:

Bebek bez parası 2 yıl boyunca doğum yapmış annelere verilir.
Başvuru işlemlerinin gerçekleşmesi için ilk önce istenilen evrakların toplanması gerekir.
Daha sonra toplanan evraklarla beraber Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na gidilerek başvuru işlemleri yapılmalıdır.
Başvurunun yapılmasından sonra 30 güne kadar sonuçlar açıklanır.
Başvuru sonuçları olumlu gelen anne ve babalara bilgilendirme amaçlı kısa mesaj gönderilir.
Mesajı alan aileler, PTT şubelerine giderek hesaplarına yatmış olan bebek bez parasını alabilir. Bu sayede aileler çocuklarının bez masrafını karşılama imkânını elde etmiş olur.
Yukarıda verilen başvuru adımlarının zamanında yapılması gerekir. Zamanında yapılmayan başvurular geçersiz sayılır.

Hangi Kurumlara Bebek Bez Parası Başvurusu Yapılır?

Bebek bez parası başvurusunun yapılığı kurumlar vardır.egehaber.com Bu kurumlara istenilen evraklarla beraber gidilerek kurumda çalışan görevlilerin talimatlarıyla birlikte başvuru işlemleri yapılabilir. Aşağıda bebek bez parasını alacak ailelerin başvuruda bulunması gereken kurum ve kuruluşlarla ilgili bilgiler yer alır:

Aileler bebek bez parasını almak için ilk olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na belgelerle gidebilir.
Bunun dışında anne ve babalar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat ederek de bebek bez parasını alma hakkını kullanabilir.
Bunun yanı sıra kaymakamlıklarda yer alan Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne de başvuruda bulunularak bebek bez parası alınabilir.
Aynı zamanda aileler, oturdukları yerde bulunan muhtarlıklara gerekli evrak ve belgelerle beraber gidip başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir.
Yukarıda verilen kurumlara ailelerin talep edilen evraklarla ve başvuru dilekçesiyle beraber gidip başvuruda bulunması gerekir.

Bebek Bez Parası İçin İstenen Evraklar

Bebek bez parası için istenen evrakların eksiksiz bir şekilde temin edilmesi gerekir. egehaber.com Aşağıda bebek bez parasını alacakların toplaması gereken evrak ve belgeler sırasıyla anlatılmaktadır:
Paranın alınması için bebeğin doğduğunu gösteren T.C. kimlik belgesinin çıkarılması gerekir.
Bunun dışında başvuruda bulunan ailelerin aylık elde ettikleri toplam kazancın miktarını gösteren maaş bordrolarını temin etmeleri gerekir.
Ayrıca anne ve babanın başvuru esnasında nüfus cüzdanlarını da yanlarına bulundurması gerekir.
Yukarıda verilen belgelerin tamamlanması sonucunda bebek bez parasını alacaklar, başvuru işlemleri için yetkili kuruma gitmelidir.

Bebek Bez Parası Miktarı

Bebek bez parasının miktarı bazı noktalar ele alınarak belirlenir. Özellikle bebeklerin doğumundan sonra bebekler için yapılan harcamalara ve aylık kazançlara bakılır. Bunun dışında bebek bez parasının tutarı, Türkiye’de bebek bezlerinin ne kadar fiyatta satıldığı da ele alınır. Yani ailelere piyasada en uygun fiyatta bebek bezlerinin alınması için bebek bez parası hesaplanarak verilir. Güncel olarak 24 ay boyunca bebeklerin kullanacakları bezler dikkate alınarak ailelere 239 TL değerinde bebek bez parası ödenir. Bu sayede iki yıl boyunca anne ve babalar çocuklarının bakımlarını karşılamış olur.

Bebek Bez Parası Nasıl Öğrenilir?

Bebek bez parasını öğrenmek isteyenler, aşağıda verilen sorgulama aşamalarını izlemeleri gerekir:
Sorgulama işleminden önce aileler, e-devlet sistemine giriş yapmalıdır.
Sisteme giriş sağlandıktan sonra kimlik doğrulama adımı için ekrandaki kutucuğa T.C. kimlik numarası ve şifre yazılmalıdır.

Daha sonra “Aile Bakanlığı Sosyal Yardım” kısmına gidilmelidir.
Bu sayfaya tıklanıldıktan sonra ekranda yapılan yardımlar otomatik bir şekilde çıkar. Bu sayfada yapılan bebek bez yardımının ne kadar ve ne zaman alınacağı ile ilgili bilgiler yer alır. Bu sayede bebek bez parasını alacaklar, önceden miktarını ve paranın ne zaman yatırılacağını online bir şekilde öğrenmiş olur.

Bebek Bez Parası Ne Zaman Verilir?

Bebek bez parasının verilme zamanı, başvuru işlemlerinin çabuk gerçekleşmiş olmasına bağlıdır. Aileler, yetkili kuruma bebek doğduktan hemen sonra gerekli evraklarla ve başvuru dilekçesiyle beraber gittikleri zaman kurum tarafından evraklar incelenmeye başlar. Bütün incelemeler ve denetlemeler yapıldıktan sonra bebek bez parasının alınıp alınmayacağı kararı verilir. Kararın verilmesinin ardından 1 aya kadar anne ve babanın cep telefonlarına bilgilendirme mesajı gelir. Bu bilgilendirme mesajından sonra ebeveynler bebek bez parasını almak için T.C. kimlik belgesiyle beraber en yakın PTT şubesine gider. Böylece başvuru işlemlerinden hemen sonra 1 ay içerisinde bebek bez parası alınmış olur.

Kaynak: egehaber.com