Manşet

Test yaptıranların borcu silinecek! Son tarih 31 Mart

Genel Sağlık Sigortası ile ilgili milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili İsmail Yılmaz tarafından yapılan açıklamaya göre, 31 Mart 2021’e kadar gelir testi yaptırıp geliri asgari ücretin üçte birinin altında olanların bütün borçları silinecek.

Corona virüsü salgını sürecinde devlet borçlu olan vatandaşlar için yapılandırma desteğini devreye soktu. Bu kapsamda Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan 4 milyon vatandaşı çok sevindirecek önemli bir gelişme yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili İsmail Yılmaz tarafından yapılan açıklamalarda, 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testi yaptırıp da geliri asgari ücretin üçte birinin (bu yıl için 981 lira) altında olanların bütün borçları silinecek. Ayrıca primleri devlet tarafından ödenecek.

Eczanelerden ilaç temin edilebilecek

Yapılandırma hakkı, 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçlara sağlanacak. Gelir testi sonucunda prim ödemesi gerektiği tespit edilenlerin yeniden borçlu duruma düşmemek için eylül ayından sonraki primlerini düzenli ödemeleri gerekiyor. Prim tutarı ilgili yıldaki asgari ücretin yüzde 3’ü olarak belirleniyor.

GSS borçlularının borçlarını ödeyene kadar geçen sürede sağlığa erişim koşulları ise şöyle olacak; Ağustos 2000 ve öncesi prim borçlarına bakılmadan hastaneye gitmeleri durumunda geriye dönük 1 yıl içinde 30 gün prim ödenmiş olması koşuluyla sağlık hizmeti alabilecek.

Ağustos 2020 sonrasında 60 gün ve daha fazla prim borcu olmaması koşulu ile 30 Nisan 2021 tarihine kadar özel hastaneler dâhil sağlık hizmetlerinden yararlanılacak, eczanelerden ilaç temin edilebilecek.

Geçici düzenlemeler ile sağlık hizmetinden faydalanılacak

Bağ-Kur, tarımda süreksiz çalışanlar, toplu taşıma araçlarında kısmi çalışanlar da borçlarını yapılandırarak, ilk taksit ödemeleri ve yapılandırma kapsamı dışında 60 gün ve üzeri prim borçlarının bulunmaması halinde sağlık yardımlarından yararlanacak.

GSS prim borcunun anapara miktarını 31 Nisan 2021 tarihine kadar istedikleri gibi (peşin, taksit halinde, parça parça) ödeme imkânı bulunuyor. Ayrıca SGK sağlık hizmetinden yararlanamayan GSS borçluları geçici düzenlemelerle sağlık hizmetinden faydalanabilecekler.