İzmir HaberleriManşet

İzmir’de doktorlar buldu! 7 ay boyunca kimseye corona virüsü bulaşmadı

Corona virüsü salgını nedeniyle çok sayıda sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Virüslü hastalar ile temas ederek risk alan doktorlar ise kendilerini korumak için çeşitli yöntemler deniyorlar. Bu kapsamda İzmir’de doktorların bir filtre sistemi geliştirdiği öğrenildi. 7 ay boyunca sistemi kullanan hiçbir sağlık çalışanına ise corona virüsü bulaşmadığı ortaya çıktı.

Her gün binlerce vatandaş corona virüsü ile enfekte oluyor. Virüs ile ise sağlık çalışanları en ön safta mücadele ediyor. Bu nedenle çok sayıda sağlık çalışanı virüse yakalanarak hayatını kaybetti. İzmir’de ise doktorlar drenaj işlemi sırasında virüs yayılma riskini ortadan kaldıran filtre sistemi geliştirdi.

Virüsün dışarı yayılması engelleniyor

Göğüs cerrahisi uzmanları tarafından geliştiren filtre hakkında Doç. Dr. Kenan Can Ceylan açıklamada bulundu. Ceylan tarafından yapılan açıklamalarda, “Bu cihaz iki tane şişe ve bir filtreden oluşuyor. Şişenin bir tanesi hastadan gelen sistem, bu şişeyi ikinci şişeye ekledikten sonra ikinci şişenin içine alkol bazlı bir dezenfektan koyuyoruz. Alkol bazlı dezenfektan sonra şişenin havaya açıldığı kısmına da filtre yerleştirerek virüsün dışarı çıkmasını engelliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Doktor Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde denenen teknik ile 7 ay boyunca sistemi kullanan ekibin virüse yakalanmadığı öğrenildi. Geliştirilen sistem uluslararası bir tıp dergisinde yayınlanarak tüm sağlık çalışanları için tavsiye edildi.