Gündem

1 Nisan 2021’e kadar devam edecek! Uymayana 776 TL para cezası

Türkiye’deki sürücüleri ilgilendiren kış lastiği uygulaması ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Vatandaşlar uygulamanın ne zaman sona ereceğini ve ihlal edenlerin ne kadar ceza ödeyeceğini merak ediyorlar. 1 Aralık’ta uygulamaya alınan kış lastiği denetimleri 1 Nisan tarihinde sona erecek. Kış lastiği kullanmayana ise 776 TL para cezası kesilecek. İşte kış lastiği ile ilgili detaylar…

Trafikte can güvenliğinin sağlanması için Türkiye’de sürücüler karlı havalarda araçlarına kış lastiği takmak zorunda. Ancak pek çok sürücü kış lastiği konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Bu nedenle internet sayfalarında, “Kimler kış lastiği taktırmak zorunda?”, “Kış lastiği hangi tarihlerde takılır?” ve “Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?” sorularının cevapları araştırılıyor.

Denetimleri kim gerçekleştirecek?

Bu sene 1 Aralık tarihinde başlayan kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2021 tarihine kadar uygulanacak. Kış lastiği deneyimleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın görevlendirdiği personelin yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığı sınır kapılarındaki belediye birimleri ile belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak.

2021’DE CEZA MİKTARI ARTABİLİR

Kış lastiği uygulaması, yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil yine de can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması öneriliyor. Kış lastiği uygulaması ile kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olması önlenmeye çalışılıyor. Bu sene araç sahiplerinin 1.6 mm altında olan lastikleri değiştirmesi ve mutlaka lastik yanaklarında kış lastiği logolu lastiklerin kullanması gerekiyor. Kış lastiği kullanmayanlara ise bu sene yapılacak olan denetimlerde 776 TL para cezası kesilecek. Ceza miktarının 2021 Ocak ayında artacağı öngörülüyor.