Genel

Olay TV neden kapandı?

Olay TV yayın hayatına son verdi. Alkışlarla kapatılan Olay TV’nin neden kapatıldı sorusuna kendi değerlendirmeleri ile cevap veren Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan TBMM kürsüsünde şu açıklamalarda bulundu;

Türkiye’deki bütün farklılıkları yansıtmaya çalışıyordu

Meral Danış Beştaş: Evet, ben de Olay TV’yle başlamak istiyorum. Dün bir ekran daha karardı, karartıldı. Peki, neden? Çünkü, gerçekleri söylemeye, halkın haber alma hakkına ve hakikati öğrenme hakkına saygı duyarak Türkiye’deki bütün farklılıkları yansıtmaya çalışıyordu.

Türkiye’nin yaşadıklarını halktan gizlemek

Evet, hakikaten sansürle ilgili, basın-yayın özgürlüğüyle ilgili iktidarın basın üzerindeki baskısı, talimatları ve engellemeleriyle ilgili bu Mecliste çokça konuştuk ve bunlar sadece konuşma değil; Demirören meselesi, Ziraat Bankasından karşılıksız krediler verilmesi, iktidarın gazetecilerin işten çıkarılmasına varıncaya dek her türlü yöntem kullanılıyor. Peki, amaç ne? Amaç yaşananları, Türkiye’deki yoksulluğu, yolsuzluğu, hırsızlığı, işsizliği, kadın cinayetlerini yani bir bütün olarak Türkiye’nin yaşadıklarını halktan gizlemek.

Olay TV alkışlarla yayın hayatına son verdi

Evet, dün Olay TV, tıpkı yıllar önce İMC TV’de olduğu gibi alkışlarla yayın hayatına son verdi. Evet, bu fotoğraflar Türkiye’nin tarihinin kara sayfalarından birini daha oluşturuyor. Burada basın emekçileri, basın çalışanları, televizyon çalışanları böyle bir görselle “Baskı karşısında televizyonu kapattık.” dediler, bizzat sahipleri söyledi bunu. Bunu söylemek de aslında olayın vahametinin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Evet, karartılmış bir ekran, burada Olay TV’nin ekranı da karartıldı. Peki kim kararttı? Neden kararttı? Bunun söyledik, söylemeye devam edeceğiz.

Olay Televizyonu birtakım çevreleri rahatsız etmiş olmalı

Lütfü Türkkan:  Dün Türkiye’de mevcut rejimin nasıl otokrasiye evrildiğine dair çok önemli bir olay oldu. Yirmi altı gün önce yayın hayatına başlayan Olay Televizyonu dün itibarıyla ekranlarını kararttı. Olay Televizyonu yaptığı yayınlarla birtakım çevreleri rahatsız etmiş olmalı ki, kısa sürede ekranları karartıldı. 180 basın emekçisine geçim kaynağı olup, ailelerine ekmek götürdüğü bir kanalı karartmak hukuk ve demokrasiyle bağdaşmadığı gibi, vicdanların da kabul edemeyeceği bir durumdur. Kararan sadece bir kanal değildir, bizden olmayan herkese yaşamı dar eden düşünceye sahip vicdanlardır. Kararan hukuktur, demokrasidir, adalettir, basın özgürlüğüdür, çok sesliliktir. Ülkede otokrasinin geldiği boyut tam da budur. İktidarın on sekiz yılda Türkiye’yi getirdiği nokta işte böylesi bir karanlıktır.

Olay Televizyonu’nun ekran kararttığı Türkiye kaçıncı sırada biliyor musunuz? 110’uncu sırada, Uganda’nın 11 sıra altında. Medyaya ve özgürlüklere yapılan tüm baskıyı ve karartmaları kınıyorum. Basın emekçilerini buradan selamlıyorum. İnsanlar üzerinde uygulanan bu baskının bir gün size de zarar vereceğini, sıkıntı vereceğini de bir kere daha hatırlatmak istiyorum.

AK Parti Denizli Milletvekili CAHİT ÖZKAN ise konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu;

Çok sesli demokratik hayatına büyük katkılar sunduk

Hukuk reformları, ekonomik reformlar, hayvan hakları kanunu ve pek çok alanda reform çalışmamıza hep beraber devam edeceğiz.

Evet, basın özgürlüğü, AK PARTİ’nin göreve geldiği andan itibaren “yasaklarla mücadele” başlığı altında, demokratik hukuk devletinin ve vatandaşlarımızın haber alma hak ve özgürlüklerinin bir gereği olarak ilk andan itibaren bir reform alanı olarak görülmüş ve bu alanda reformlar hayata geçirilmiştir. Hamdolsun, yaptığımız reformların Türkiye’nin çok sesli demokratik hayatına büyük katkılar sunduğunu hep beraber gözlemliyoruz.