Kamu

Kredi kartı kullananlar dikkat: Banka size bu ödemeyi yapmak zorunda!

Türkiye’de milyonlarca kişi kredi kartı kullanıyor. Bankalar ise zaman zaman müşterilerinden yıllık kart aidatı alabiliyorlar. Ancak bankalar tüketiciden haksız olarak tahsil ettiği ödemeleri iade etmek zorundalar.

Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Kahramanmaraş’ta yaşayan İ.Y. isimli bir vatandaş bankadan kullandığı kredi kartı dolayısıyla kendisinden yıllık kart aidatı kesildiğini fark edince İlçe tüketici hakem heyetine başvuruda bulundu.

Hakem heyeti vatandaşın başvurusunu haklı buldu. Hakem heyeti, 6502 sayılı kanunun 31/3 maddesi uyarınca, kart çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olduklarını belirtti. Heyet tarafından alınan kararda tüketiciden alınan ücretin iadesinin uygun görüldü.

Kredi kartı aidatı nasıl geri alınır?

Bankanızdan dilekçe veya bir e-mail ile ücretsiz bir kart isteyebilir ve geçmiş dönemde ödediğiniz aidatları geri isteyebilirsiniz. Ayrıca e-devlet üzerinden de kolaylıkla Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvuru yaparak kart aidatı talebinde bulunabilirsiniz.