NASA’nın Türkiye için çok şiddetli kuraklık uyarısı meclis gündeminde!
NASA Türkiye’nin birçok bölgesi için çok şiddetli kuraklık uyarısında bulundu. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Türkiye’nin kişi başına kullanılabilir su miktarının göz önünde bulundurulduğunda sanılanın aksine su zengini değil, su stresi çeken bir ülke olduğunu söyledi. Ersoy şunları söyledi;
”Bugün, tatlı su kaynaklarımızın yüzde 74’ü tarımda, yüzde 15’i evsel kullanımda ve yüzde 11’i de sanayide kullanılmaktadır. Su rezervlerinin korunması için özellikle tarımsal faaliyetlerde kapalı sulama sisteminin hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Türkiye ve pek çok ülke için uydu üzerinden görüntüleme yapan NASA, 11 Ocak 2021 tarihinde yayınladığı görüntülerle Türkiye’nin yer altı suları için kritik durumu göz önüne sererek 2021 yılı başlarında Türkiye’nin çoğu bölgesinde şiddetli kuraklık yaşandığını vurguladı. Küresel anlamda tehdit unsuru olan Covid-19’la uğraşırken insanlığı tehdit eden diğer bir tehlike olan kuraklık sorununa da gerekli hassasiyeti göstermek gerektiğini de unutmayalım” dedi. NASA’nın yayınlanan raporda, kuraklık ile ilgili şu bilgilere yer verildi;
NASA, Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On (GRACE-FO) uydularıyla 11 Ocak 2021 itibarıyla Türkiye’deki yer altı sularının durumunu hesapladı.
Yayınlanan raporda, “2021’in başlamasıyla birlikte Türkiye’nin büyük bölümünde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan (15 milyon) İstanbul çevresindeki çok sayıda rezerv 15 yılın en düşük seviyesinde. Bu koşullar devam ederse mahsul üretimi tehlikeye girebilir” ifadelerine yer verildi.
Mevcut durumun 2019 yılındaki yağış azlığı nedeniyle ortaya çıktığı, 2020’nin ise son 5 yılın en kurak yılı olduğu belirtilen raporda ayrıca Konya’ya da yer verildi ve “Konya Ovası’nda çiftçiler, Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019’un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 daha az yağış gördü. Son altı ayda yağış olmaması, tahıl hasadını önemli ölçüde azalttı ve çiftçiler için kuraklık uyarılarını tetikleyerek gelecekteki mahsul üretimini tehlikeye soktu” denildi.
Temmuz 2020’den bu yana, Türkiye’deki tüm iller neredeyse her ay ortalamanın altında yağış aldı. Ekim-Aralık ayları arasında ülke genelinde yağışlar, 1981-2010 ortalamasından yüzde 48 oranında daha düşüktü.