Marmara’da 7.5 şiddetinde deprem olursa ne olacak?
Kandilli Rasathanesi tarafından son yapılan deprem açıklamaları vatandaşlarda endişeyi arttırmıştı. Olası deprem hakkında yapılan araştırmaların sonucunda ise beklenen büyük depremin 7.5 şiddetinde gerçekleşmesi durumunda gayri safi milli hasılada oluşturacağı ekonomik kaybın 120 milyar doları bulabileceği hesaplandı.
2020 yılında çok sayıda deprem yaşayan Türkiye 2021 yılında da deprem endişesi yaşıyor. Son olarak Kandilli Rasaathanesi Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece’yi içine alan fay parçasında anormallik yaşandığını açıklamıştı.
Olası deprem ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. İstanbul Valiliği’nce yürütülen İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi’nde (İSMEP) gelinen aşama Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’nda değerlendirildi.
Meclis’te sunum yapan Proje Direktörü Gökhan Elgin, İstanbul’da olası 7.5 büyüklüğündeki bir depremin 90 ila 120 milyar dolar arasında kayba neden olabileceğini belirtti.
Elgin tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Sürdürülebilir kalkınmanın afetle imtihanı diyoruz. Önceliklendirme neticesinde ilk adım İstanbul’du. Neden İstanbul? Dünyada deprem riski en büyük 3 şehirden biri ve 15 milyonu aşan nüfusuyla Türkiye’nin en büyük şehri. Kilometrekare başına 2 bin 840 kişi düşüyor, Türkiye’nin en yoğun ili. Turizm, ticaret ve sanayisiyle gayrisafi hasıla dağılımına göre yüzde 31 katkıyla lider il. İstanbul’daki bir depremin, Allah korusun, ekonomiye de çok olumsuz etkisi olacak. İstanbul’da olası 7.5 büyüklüğündeki bir depremin faturası, Swiss Re’nin (uluslararası risk ölçüm şirketi) çalışmasına göre, 90 ila 120 milyar dolar arasında.”
2023 yılına kadar 1999 öncesi okullar tamamlanacak
“Oradaki kriter de, yüzde 40 maliyeti aşıyorsa yıkıp, yeniden yapıyoruz. Hastanelerde yüzde 75-80 civarı, idari binalarda yüzde 50, yurtlarda yüzde 94 ve sosyal hizmet binalarında yüzde 80 gibi bir rakama ulaşmış olduk İSMEP Projesi’nde. Bin 66 okulda bin 254 binayı güçlendirdik veya yeniden yaptık. 5 milyon metrekare inşaat alanına tekabül ediyor, 1.7 milyon öğrenci ve öğretmenimiz artık güvenli okullarda. 30 bin 950 toplam derslik sayımız var. Ayrıca İstanbul’un en büyük sorunu arsa arsa üretmek. Bin metrekare bir okulu yıktığımızda, 2 bin 500 metrekare yapmışız ortalamada, yani büyütüyoruz da. 7 bin 486 derslik yıktık, yerine 12 bin 538 derslik yaptık. Bunu 24 dersliğe bölersek ilave 210 okul yapmışız gibi. Şu an 2.3 milyar euronun 2 milyar eurosunu kullandık. 2023’e kadar İstanbul’daki 1999 öncesi okullarımızı tamamlayacağız”