Ekonomi

Son Dakika: Merkez Bankası duyurdu: Uzun süre indirim yok!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bankalara faizlerin indirilmesi için çağrıda bulunmuştu. Merkez Bankası ise faiz indirimi konusunda flaş bir açıklamada bulundu. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamada, bu sene uzun süre faiz indiriminin gündeme alınmasının mümkün olmadığı bildirildi.

2021 yılı Merkez Bankası faiz indirim açıklamaları merakla bekleniyordu. Konuyla ilgili olarak Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal önemli açıklamalarda bulundu. Reuters’a konuşan Ağbal, uzun süre faiz indirimin gündeme alınmasının mümkün olmadığını söyledi. Ağba açıklamalarında Ocak enflasyonunun tahminlere yönelik yukarı yönlü riskleri gösterdiğini ve geçmiş döngüler faizi çok erken indirmenin ekonomik maliyetleri olduğunu gösterdiğini belirtti.

Öncelik fiyat istikrarını sağlamak

Önceliklerinin enflasyonu kademeli indirmek ve fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyleyen Ağbal, Merkez Bankası’nın amacının para politikası kararları ile piyasanın önüne geçmek olduğu anlattı.

Ağbal tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı:

“Önümüze gelecek her türlü yeni verinin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında orta vadeli hedef patikasından sapma riskine işaret etmesi durumunda önden ilave sıkılaşmayı yapacağız. Para politikasında risklere karşı önden gereken reaksiyon gösterilmesi enflasyonist baskıları erken aşamada yönetmenizi sağlar. Geçmiş tecrübeler göstermiştir ki, gecikmeli olarak gösterdiğiniz reaksiyonun ekonomik maliyetleri daha ağır olabilmektedir.”