Ekonomi

BİM market indirimlerini takip edenleri üzecek haber!

Uygun fiyatlı alışveriş yapmak isteyen pek çok kişi market indirimlerini takip ediyor. Özellikle market indirimi ile vatandaşlar ucuz cep telefonu, elektronik ve beyaz eşya satın alabiliyorlar. Ancak Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan bir yasa teklifi BİM market ve diğer tüm market indirimini takip edenleri üzecek türden olduğu öğrenildi.

Ticaret Bakanlığı bakkallar ile üretici ve tedarikçilerin mağduriyetini gidermek için hazırladığı yasa teklifini sektörün görüşüne açtı.

Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre taslak, ‘perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılması, tüketicinin korunması ve perakende işletmelerin dengeli şekilde büyümesi için’ hazırlandı.

Buna göre zincir marketlerde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Ancak internet üzerinden satış ile 1500 metrekareden büyük mağazalar kapsamın dışında tutuldu.
Ayrıca, zincir marketler pazar günleri en erken saat 09:00 yerine saat 11:00’de açılabilecek.

Taslaktaki diğer maddeler şöyle:

Taslağa göre hızlı tüketim ürünleri satan mağaza ve zincir marketlerin raflarının yüzde 1’i, coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrılacak.

Coğrafi işaretli ürünlerin yanı sıra bu alanlarda, marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler yer alacak.
Tarım ve gıda ürünlerinin markete sağlam şekilde tesliminin ardından, ürünün bozulması halinde üreticiden zarar tazmini istenemeyecek.

Gıda ürünlerinin müşteri şikayeti nedeniyle incelenmesinde de üreticiye bir bedel yansıtılamayacak. Sebze ve meyve ile 30 gün içinde bozulabilen ürünlerin bedeli, üreticiye 30 gün içinde ödenecek.

Marketler, kamu kurumlarına veya adli mercilere şikayetin ardından, ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen miktarın azaltılması ve promosyonunun durdurulması gibi kararlar alamayacak.

Yasa teklifi meclis onayından geçerse BİM Market’te satılan elektronik eşyaların satışının da durdurulması bekleniyor.