Kamu

2021’de SGK memurlara ve işçilere para iadesi yapıyor!

Yıllarca çalışmasına rağmen pek çok vatandaş prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamadığı için emekli olamıyor. Böyle bir durumda vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan toplu para iadesi hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. 2021’de memurlara ve işçilere yapılan para iadesinden nasıl faydalanılır? İşte cevabı…

Emekli olmak için yıllarca çalışan pek çok vatandaş Prim şartını sağlayamadığı için emekli olamıyor.2021 yılında her ay 500 TL olarak yapılan SGK ödemeleri ile ilgili vatandaşların bilmesi gereken bir detay var. Buna göre emekli olamayan vatandaşlar, SGK’dan bu primleri toplu halde alma hakkına sahipler. Ancak prim iadesi almak için bazı şartların sağlanması gerekiyor.

SGK’dan prim iadesi almak isteyen vatandaşlar, tavan ücret iadesi ve yaşlılık toplu ödemesi şartları ile ödemelerini alabiliyorlar. SGK’dan prim iadesi almak isteyenlerin dilekçe ile bizzat başvurusunu yapması gerekiyor. Uygun bulunan vatandaşlara ödemeler toplu ve nakit olarak yapılabiliyor.

Yaşlılık ile para iadesi şartları

Kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmuş olmak
Belli bir süre prim ödemesi yapmış olmak
Çalıştığı işten ayrılmış olmak
Bağ-Kur kapsamındakilerin işletmesini kapatmış olması

Tavan ücret iade şartları:

Tavan ücreti almak isteyen vatandaşın birden fazla işte çalışması gerekmektedir. Kişinin ödediği yüksek prim, SGK tavan prim tutarının üzerine çıkıyorsa vatandaş SGK’ya başvuruda bulunarak para iadesi alabilir.

Para iadesi başvuruları nasıl yapılır?

Para iadesi başvurusu için yazılı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine müracaatta bulunmak gerekiyor.