Genel

Çalışan herkesi ilgilendiriyor: Hizmet dökümünüzü hemen kontrol edin!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş emeklilik hayali ile yıllarca çalışıyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışan herkesi ilgilendiren bir uygulama başlattı. Söz konusu uygulamaya göre, Hizmet dökümünde Ş,K ve S kodlarından biri varsa emekliliğiniz tehlikede demektir. Peki, bu kodların anlamı nedir? İşte cevabı…

Hizmet dökümünde yer alan kodların emeklilik için önemli olduğunu çoğu vatandaş bilmiyor. Ancak çalışan vatandaşların hizmet dökümünde yer alan Ş,K ve S kodların anlamını bilmesi gerekiyor.

Ş, K, S Kodların anlamı

SGK hizmet dökümünde yer alan S sahte işyeri, Ş şüpheli işyeri ve K kontrollü iş yeri anlamına gelmektedir.
Hizmet dökümünde Ş kodu varsa bu iş yerinde sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti için ,iş yeri hakkında Kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim süreci başlatılır. Eğer sahte sigortalı tespiti yapılırsa hizmet dökümündeki ş, s kodu ile değişir. İş yeri sahte olarak kabul edilir. Bu durumda hizmet bildirimleri iptal edilir.

Şüpheli durumdaki iş yerinden emeklilik için başvuruda bulunabilir ve başvuranların aylıkları bağlanır. Sahte işyeri kodu olanların ise hizmet süreleri ve gerekirse emeklilik iptal edilebilir.

Hizmet dökümünde yer alan kodlar nasıl kaldırılabilir?

Ş kodu yazanların işyerlerinde denetim yapılıyor demektir. Yapılan denetimler sonucunda sorun olmadığı anlaşılırsa hizmet bildirimleri kabul edilir. Ancak yıllar önce Ş kodu yazılan iş yeri kapanmışsa, hizmet bildirimleri geçersiz sayılacaktır.