Gündem

Alınan tedbir kararları vaka sayılarının artmasını sağlıyor!

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanlığı tarafından alınan 2 haftalık tedbir kararlarını eleştirdi. Habertürk ekranlarında Hülya Hökenek’in sorularını cevaplayan Ceyhan, Türkiye’de yaygın olan mutasyonlu virüslerin özelliklerinden bahs ederek şu anda alınan tedbir kararlarının vaka sayılarını azaltmak yerine aksine çoğalttığını belirtti. 65 yaş ve üstü ile 18 yaş altı vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının nasıl virüs yayılımını hızlandırdığını anlatan Mehmet Ceyhan şu bilgilendirmelerde bulundu;

VARYANTLI VİRÜSLER EN FAZLA GENÇLER VE ÇOCUKLARDA ETKİLİ

Şu anda Türkiye’de ki vakaların hemen hemen hepsi İngiliz varyantı. Bu varyantlı virüsler 2 metreden daha fazla mesafede bulaşıcılık özelliğine sahip. Sizler, 65 yaş üstü ile 18 yaş altı vatandaşları eve kapatıp gençleri sokağa salıyorsunuz ve üstüne, virüs kapanları hafta sonlarına getirdiğiniz kısıtlamalar nedeniyle aynı çatı altında, kapalı alanda kalmalarını zorluyorsunuz. Şu anda ki virüsler en fazla gençler ve çocuklarda etkili… Yani sizler, virüse yakalanmada potansiyeli yüksek olan yaş guruplarını dışarı salıyor ve daha sonra hafta sonları hepsini aynı çatı altında kalmaya zorluyorsunuz. Haliyle de vakalar azalmak yerine giderek artıyor.

VAKA TABLOSUNDA TÜRKİYE DÜNYA’DA BİRİNCİ SIRADA

Bir ikincisi olarak, günlük vaka sayılarına bakmayın… Ağır hasta sayılarında ki artışlara bakın. Bakın şuanda yoğun bakımlar doldu ve yoğun bakımlarda kalan genç ve çocukların sayısı bir hayli fazla… Şu anda Ankara’da benim çalıştığım hastanede ki çocuk üniteleri tamamen dolmuş vaziyette. Türkiye, yanlış uygulanan tedbir kararlarından dolayı şu anda hem ağır hasta sayısında hem vaka sayısında hem de ölüm oranlarında dünyada birinci sıraya yerleşmiş durumda.

MEVCUT TEDBİRLERİN HİÇ BİR ANLAMI YOK

Yaş guruplarına yada şehirlere göre uygulanan yöntemler böyle bir mutasyonlu salgında geçerli değil. Bizler halen illere göre vaka sayılarını açıklıyoruz ki bunun hiçbir anlamı yok. Çünkü görüyoruz ki Şırnak gibi dışarı ile ilişkisi çok az olan şehir hariç birgün bi bakıyorsun birisi artıyor bir başka gün bir başka ilimiz artıyor… Ama neticede baktığımızda bunların hepsi beklentilerimizin çok üzerinde… İstanbul’a ayrı bir önlem, Elazığ’a ayrı, Kırşehir’e ayrı bir önlem alınmasının hiçbir anlamı da yok faydası da yok. Kararlar merkezi otoriterler tarafından alınmalı ve Türkiye’nin her yerine eşit bir şekilde uygulanmalı.