Gündem

23 Nisan’da 14 gün tam kapamalı sokağa çıkma yasağı gündemde mi?

Ankara, 23 Nisan’da 14 günlük tam kapamalı sokağa çıkma yasağı kararını konuşuyor. Kısmi kapanma süresinin dolmaya başlaması ile birlikte yeni alınacak tedbir kararlarının ne olacağı tartışmaları sürerken, son alınan kısıtlama kararlarının vaka tablosunda bir iyi yönde bir etkisi olmadığı belirtiliyor. Bugün bu konular Prof. Dr. Ahmet Ceyhan’a soruldu. 2 haftalık tam kapamalı sokağa çıkama yasağı gelir mi? 14 günlük sokağa çıkma kısıtlaması yoğun bakımlarda ki bu kilitlenmeleri açar mı?

Mehmet Ceyhan yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin tam kapamalı bir sokağa çıkma yasağına ihtiyaç olduğunu ama Türkiye’nin böyle bir bütçesinin olmadığını vurguladı. Türkiye’nin bu illetten kurtulması için aynen İsrail gibi tam kapamalı tedbir kararları ile birlikte tüm vatandaşları aşılamak olduğunu belirtti. Ceyhan konu ile ilgili olarak şu bilgilendirmelerde bulundu;

HİÇBİR SAĞLIK SİSTEMİ BU YÜKÜ KALDIRAMAZ

Biz şu anda ki ayırdığımız bütçeye baktığımız zaman, aşılama hızımıza baktığımız zaman tam kapamayı yapamayız. Ama şuna dikkat çekmek istiyorum. Hastalığı önlemek tedavisinden çok daha ucuz bir yöntemdir. Bakım şu anda artan vakalara oranla ölümlerde giderek artıyor. Öyle bir noktaya gelirsiniz ki hiçbir sağlık sistemi bu yükü kaldıramaz.

İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71,1… Bu şu demektir. İstanbul’da tüm yoğun bakım odaları tamamen dolu demektir. Türkiye genelinde hem yetişkin yoğun bakımlarında hem çocuk yoğun bakımlarında çok ciddi bir doluluk oranı var.

HERKESİN AŞILANMASI

Eğer bizler yok yaz ayı rahatlarız, yok şu tarihte rahatlarız diyorsanız ya bu işi bilmiyorsunuzdur yada alenen yalan söylüyorsunuzdur. Çünkü böyle bir salgında böyle şartlarda ne zaman rahatlayacağımıza dair bir tarih veremezsiniz. Ama bakın, İsrail’in yaptığı yöntem gibi ki -bu yöntemi Avusturalya, Yeni Zelanda da gördük- aşılamayı bir noktaya getirinceye kadar hiçbir önlemi kaldırmadılar. İsrail halkını tamamen aşıladıktan sonra önlemleri kaldırdı.

Türkiye ise aşılamada henüz çok geride… Birde çıkıp şu kadar tek doz aşı yaptıklarının sayısını açıklıyorlar. İkinci dozu olmadıktan sonra tek doz aşının tek başına hiçbir önemi yoktur. Çünkü tek doz aşı insanları virüsten korumaz.