Gündem

İktidar ABD’yi sözlü olarak kınamaktan başka somut bir adım atabildi mi yada atacak mı?

ABD Başkanı Joe Biden bundan haftalar önce senatolardan inisiyatif alarak 24 Nisan’da yaptığı konuşmasında 1915 olaylarını soykırım olarak niteledi. 20 yıldır ağzına bile alamayan ABD yönetimi ne oldu da şimdi ‘’soykırım’’ kelimesini kullanabildi? Ya da bu soruyu tersten soracak olursak, Türkiye dış politikada nasıl bir duruma düştü ki Biden ‘soykırım’ deme cesaretinde bulunabildi? Konu hakkında açıklamalarda bulunan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. İlhan Uzgel ve Güvenlik Analisti Metin Gürcan, Türkiye’nin dış ilişkilerde izlediği yanlış politikalara dikkat çekti.

ABD’nin PKK Terör örgüne alenen yardım etmesi, 1,3 Milyar Dolar peşin ödediğimiz F-35 programından çıkarılmamız, sonrasında soykırım nitelemesi derken bu iktidar daha ne zaman ABD’yi sözlü kınamaktan başka somut bir adım atacak deniliyor. Ankara ABD’ye; Montrö’yü tartışmaya açarak şirin görünmek yerine NATO’yu veya ABD İncirlik Üssünü tartışmaya açarak gözdağı veremez miydi? Bir zamanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söyleyişi ile ‘’EYY Amerika!.. Siz bunları yaptınız ama bizimde alternatiflerimiz var’’ diyemez miydi? Yada, daha ilk baştan, göz göre göre PKK terör örgütüne yapılan yardımlara karşı ABD hükümetine nota verilemez miydi? Konu hakkında durum değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Uzgel ve Gürcan konuyu tüm çıplaklıkları ile birlikte değerlendirdi.

BİDEN SOYKIRIM DEDİ BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Soru: ABD-Türkiye ilişkilerinde ihtimaller nelerdir? Başka ülkelerinde 1915 olaylarını ‘’soykırım’’ olarak niteleme tehlikesi var mı? Biden ‘’Soykırım’’ dedi bundan sonra ne olacak?

Gürcan: ‘’Öncelikli olarak şunu söylemek lazım. Bana göre Biden tamamen iç politikalar kaygıları nedeniyle, yani seçimler öncesinde verdiği sözlerden dolayı ve Ermeni lobilerine olan yakınlığı ortada, o yüzden kendisi ‘soykırım’ dedi. Ama burada şuna da dikkat çekmek lazım;

Dış politikada hergün yeni bir krizle karşı karşıya kalıyoruz

Türkiye her geçen gün, uluslararası arenada maalesef çok küçük düşürülmeye çalışılıyor ve hergün böyle olaylarla yeni krizlerle karşı karşıya kalıyoruz. Ama bunu tartışırken çuvaldızı öncelikli olarak kendimize batıralım…

Biden’ in ‘soykırım’ diyeceği daha önceden biliniyordu!

Son iki günde gelen tepkilere bakıyorum. Sözde ‘soykırım’ ifadesi kullanıldıktan sonra hep içe dönük, duygusal, hamaset goygoyu bulutu şeklinde kınamalar geliyor. Bilindiği üzere, Joe Biden 24 Nisan’da ‘soykırım’ ifadesini kullanacağı daha günler öncesinde belliydi ve zaten bu son bir haftadır bekleniyordu. Fakat geldiğimiz aşamada bakıyoruz ki; başta Amerika’da ki Türkiye büyükelçiliği, Dış İşleri Bakanlığı’mız, Cumhurbaşkanlığı, İletişim Başkanlığı ve devletin bütün kurumları senkronize olmaktan uzak tel tel dökülür şekilde, içe dönük hamaset patlamaları şeklinde duruma vaziyet etmeye çalışıyorlar.

BİDEN NASIL ‘SOYKIRIM’ İFADESİNİ KULLANA BİLDİ?

Türkiye’nin ideolojik ve duygusal değil de, akılcı, analitik ve rasyonel düşünülmüş tepkiler vermesi gerekiyor. Şimdi rasyonel bir soru sormak istiyorum!.. Biden nasıl ‘soykırım’ ifadesini kullana bildi? Bu sorunun cevabı bence mevcut iktidarın, dış politikaları nedeniyle Türkiye’nin Amerika üzerinde ki etkisinin azalması sebebiyledir. Yani aslında cümle şu; Joe Biden için ‘soykırım’ ifadesini kullanmanın getireceği siyasi fayda ABD’nin iç siyasetinde, Türkiye’nin oluşturabileceği diplomatik maliyetlerinin üzerine çıktı ve bu tabiri kullanabildi.

Mevcut durumda dış politikada ki yönetim, zayıflayan ekonomi, Türkiye’nin zayıflayan milli güç unsurları ve bunların, Amerika’nın karar alma mekanizmalarında istenen diplomatik etkiyi yaratamamasını da konuşmak lazım’’ dedi.

SADECE KINAYIP GEÇİYORUZ

Prof. Dr. İlhan Uzgel: Dış politikalarda kötü yönetiminin kritik bir aşamasını daha yaşadık. Joe Biden 20 Ocak’ta göreve geldiğinde senatörlerden bu konuda inisiyatif almıştı. Bunu Dış İşleri Bakanlığı’mız nasıl bilmez? Peki, Türkiye 20 Ocak’tan bu yana her hangi bir şey yaptı mı? Biden’in 24 Nisan’da bu açıklamayı yapacağı zaten biliniyordu ama hiçbir önlem, hiçbir önleyici karşı atak yapılmadı. Açıklama yapıldıktan sonra kalkmışız, sözlü olarak kınama yapıyoruz… PKK olaylarında da kınamadan başka bir şey yapmadığımız için bugün ABD halen terör örgütlerine yardım yapıyor. Adamlar baktı ki kınamadan, sözlü üç-beş bir şey söylemekten başka bir şey yapmıyoruz, adamlar bizi F-35 programlarından da çıkarır, soykırımda der, PKK’ya yardım da eder…

İktidar ABD’ye şunları dedi mi?

Türkiye şunu dedi mi? ‘’Bakın Türkiye aleyhinde böyle bir yola giderseniz, bizim alternatiflerimiz var’’ diyebildi mi? Veya Biden ’in bu açıklamalarından sonra iktidardan bir eylem planı duyduk mu?

Bizler daha iki hafta önce sözde darbeyi konuşuyorduk, ondan önce Ay’a gidiyorduk, elektrikli araba üretiyorduk, uçak üretiyorduk gibi bu konuda ki tepkimizde aynen bunlar gibi söylemden öte gitmez ve gelecek hafta bakarsınız, bu konunun üstü örtülmüş ve başka konular konuşuyoruz… AKP bu konuyu unutturacak ve ABD bu söyleminin üzerine yatacak.

Bu konunun üstü örtülecek!

Dış politikada öyle bir duruma geldik mi Çin aşı göndermiyor, Rusya turist göndermiyor, ABD F-35 göndermiyor, Avrupa Birliği Doğu Akdeniz’e gemilerimizi göndermiyor… İktidar içinde bulunduğu durumun ya farkında değil yada çözüm bulamıyor…