Ekonomi

Kiracılara kötü haber! Kiralar arttı evler azaldı. Yazlık konut fiyatları dudak uçuklatıyor

Kiralık konutlarda artış pandemide de devam ediyor. Fiyatlarda artış oranı yüzde 10 – 15 oranında gerçekleşti. Kiracılar için bir diğer kötü haber ise her yıl TÜFE 12 aylık ortalaması oranında kira artışı. Kirada oturan vatandaşların gözü ise kiraya yönelik iyileştirmelerde. Yazlık bölgelerde ise fiyatlar uçtu.  Çeşme, Bodrum, Fethiye de fiyatlar dudak uçuklatıyor.

Pandeminin etkisi ile evlerde geçirilen sürenin uzaması ile gayrimenkule talep arttı. Daha büyük, balkonlu, bahçeli evler ve yazlık bölgelerdeki konutlar en çok aranılanlar listelerinde. Üstelik kiralık konut sayısı azaldığı için mevcut talep artık yetmiyor.

Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir yılda yüzde 34, kira fiyatları yüzde 14 artış gösterdi.

İstanbul’da en yüksek kira artışı Boğaz Hattı’nda.

İSTANBUL KİRA ARTIŞINDA ZİRVEDE

Kiraların son bir yılda artış oranı yüzde 10 – 15 arasında değişirken artışlardaki başı ise İstanbul çekiyor. Yeni konut üretiminin yavaşlaması ve yatırım için alınan konut sayısının düşmesi, kiralık oranlarındaki artışlara da en büyük etken.

İstanbul özelinde ilçeler bazında kiralık konutlarda en dikkat çekici artışlar yine Boğaz hattında. Beşiktaş, Levent ve Ulus olmak üzere; Emirgan, Kanlıca, Beykoz bölgeleri ile Kadıköy öne çıkıyor. Ortalama kiralar Beşiktaş’ta 2 Bin 855 lira, Sarıyer’de 3 Bin 343 lira, Bakırköy’de ise 3 bin lira.

BODRUM VE FETHİYE’YE AKIN VAR!

Yazlık bölgelerde ise, son bir yılda konut satış fiyatlarında yüzde 58’leri, kira fiyatlarında ise yüzde 30’ları bulan artışlar dikkat çekiyor. Konut satış fiyatında en fazla artış Fethiye’de, kiradaki artış ise Bodrum’da yaşanıyor.

Bodrum’da konut satış fiyatları bir yılda yüzde 57 artış gösterdi. Ortalama konut fiyatı 1.5 milyon TL. Kira değerleri son bir yılda yüzde 23.6 artış gösterdi. Ortalama kira 3.120 TL.

Gayrimenkul yatırımcısının bir diğer gözü ise Fethiye’ye çevrildi. Fethiye’de konut satış fiyatları son bir yılda yüzde 58 artış gösterdi. Ortalama konut fiyatı 820 bin TL oldu. Kira değerleri ise son bir yılda yüzde 21 artış gösterirken, ortalama kira ise 1.838 TL.

Çeşme’de ortalama konut fiyatı 2 milyon TL.

İZMİR YİNE ZİRVEYİ KORUYOR

Pandemi Çeşme’den Fethiye’ye kadar olan sahil kentlerinde kiralık yazlık talebini arttırınca, fiyatlar inanılmaz rakamlara ulaştı. Villaların sezonluk kiraları 100 bin ile 750 bin lira arasında değişiyor.

Çeşme’de konut satış fiyatları son bir yılda yüzde 51 artış gösterdi. Ortalama konut fiyatı 2 milyon TL. Kira değerleri son bir yılda yüzde 33 artış gösterdi, ortalama kira 2.451 TL. Çeşme aynı zamanda önümüzdeki 6 ayda da satış fiyatında en fazla artış beklenen bölge olarak öne çıkıyor. 6 aylık öngörülere göre kira değerinde en fazla artış beklenen bölge ise Foça olacak.

SEZONLUK FİYATLAR DUDAK UÇUKLATIYOR

Çeşme, Kuşadası, Didim, Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye’de aylık veya sezonluk villa veya apart kiralamak isteyenler, kentine ve konumuna göre 750 bin liraya kadar çıkan fiyatlarla karşılaşıyor. Kiralık taleplerinin yanında bu yıl emlak fiyatlarında da çok ciddi artışlar gözleniyor.

Kiralama talepleri daha çok müstakil havuzlu ya da özel plajlı villalara ve  2+1 ve üzeri oda sayılı evlere geliyor. Talep olunca fiyatlar da artıyor. Sezonluk kiralamalarda ise villalarda 150 binden başlıyor, 750 binlere kadar çıkıyor. Satılık gayrimenkullerde ise gelen talep ile geçen yılın aynı dönemine göre fiyatlarda yüzde 30  ile 50 arasına ulaşan artışlar var.

Aydın’da konutlar hızla artıyor.

AYDIN’DA DA KONUTLAR HIZLA YÜKSELİYOR

Aydın’da pandemi sebebi ile artan talep ile birlikte fiyatlar da arttı. Aydın’da kiralar son bir yılda yüzde 23 artış gösterdi, ortalama kira ise 1273 lira. Antalya’da ise konut kiralarında yıllık değer artışı yüzde 8, ortalama kira 1609 lira.

KİRACININ GÖZÜ İYİLEŞTİRMELERDE

Kirada oturanların artık tek umudu pandemi kapsamında fiyatlara yapılacak iyileştirmelerde. TÜFE’ye göre bu yıl yüzde 13 kira zammı bekleniyor. Ekonomik daralma vatandaşın boğazına sarılırken ev sahipleri ve kiracılar uzlaşma istiyor. Kiracının işleri bozulsa da ‘ben kiramı ödemeyeceğim’ deme hakkı yok. Üstelik her yıl TÜFE kadar artışa uymak zorunda. Ev sahibi ise eğer isterse kira borcu olanlara uyarlama yapabilir. Borcu olan kiracılar ise belli bir dönem düşürülmesini mahkeme aracılığı ile talep edebilir.