GenelManşetSağlıkYaşam

Milyonlar evde! Peki evdeki vakit nasıl verimli geçirilir? İşte yapabileceğiniz aktiviteler ve ipuçları

Koronavirüs’ün ülkemizde görüldüğü ilk tarihten bu yana sıklıkla karantina sürecine girmekteyiz. Gerekmediği sürece dışarı çıkmadan evimizde zaman geçiriyoruz. Öyle ki neredeyse artık tüm işlerimizi kendimiz yapıyoruz. Evde geçirilen süre arttıkça da verimli vakit geçirmenin püf noktaları araştırılıyor. İşte evdeki yaşantınızı düzenleyip keyiflendirecek rehber niteliğindeki haberin detayları.

Şu sıkıntılı zamanlarda istesek de seyahat edemiyor ve dışarı çıkamıyoruz. Bu zamanlarda evdeyiz ve kötü düşünceleri ise aklımızda atmamız gerekiyor. İşe tam da şu zorlu günlerde ”Vaktimi nasıl daha keyifli geçirebilirim?” sorusunun yanıtını veriyoruz.

Karantina sürecinde alışkanlıklarımızdan ve sosyal yaşantımızdan uzaklaşırken aslında içimizde ki ‘ben’e yaklaşıyoruz. Kendimizle geçireceğimiz vakit ise artıyor. O zaman hepimizin güvenliği için ‘evde kal’ sloganıyla yaşadığımız evlerimizde ya tek başına ya da ailemizle hep birlikte yapabilceklerimize bir bakalım…

GÜNÜ PLANLAYIN

Öncelikle güne başlarken o günü organize etmek çok önemli. Karantina süreci öncesi hepimizin belirli rutinleri vardı.  Ancak bu rutinler şu anda değişmiş durumda. Günü programlı ve planlı yaşamak güvenlik ve öngörülebilirlik duygusu sağladığından, rutin oluşturmanıza yardımcı olur ve kaygılarınızı azaltır.

HAREKETSİZ YAŞAMDA EGZERSİZ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Güne egzersiz ile başlamak mükemmeldir. Yapılan araştırmalar güne egzersiz yaparak başlayanların gün içerisinde pozitif ve sorunlara karşı mücadeleci olduğunu gösteriyor. 10 dakika bile olsa vücuttaki kan akşını sağlayabilecek egzersizler, gün içinde enerjinizi üst seviyelerde tutmanıza yardımcı olacaktır.

KÖTÜ YORUMLARI HAYATINIZDAN ÇIKARIN

Gün boyu sosyal medyadan ve WhatsApp gruplarından çeşitli ‘felaket’ senaryoları ile bombardımana uğrarken akıl sağlığımızı korumak en az fiziksel sağlığımıza dikkat etmek kadar önemli. ‘Arkadaşlar…’ diye başlayan ses kayıtlarına biraz ara verip kendinizi evinizde izolasyona çektiyseniz yapabileceğiniz birçok şey var!

‘NASIL YAPILIR’ VİDEOLARI İZLEYİN

Youtube’daki tüm videoları izlemek yıllarınızı alabilir! Bir video cenneti olan Youtube, sınırı olmayan ‘Nasıl Yapılır?’ Videoları ile dolu. Dikiş dikmeyi mi öğrenmek istiyorsunuz? Bir Youtube videosu açın. En iyi kedi gözü makyajının nasıl yapıldığını mı görmek istiyorsunuz? Bir Youtube videosu açın. Becerilerinizi geliştirmek, merak ettiklerinizi öğrenmek veya evde kullanmadığınız eşyaları nasıl değerlendireceğinizi görmek için izleyebileceğiniz videoların sınırı yok.

SEVDİĞİNİZ MÜZİKLERE FIRSAT VERİN

Güne sevdiğiniz müzikler ile başlamak, algı stilinizi önemli ölçüde etkiler. Araştırmalar müzik dinlemenin, algı stilini etkilediğini gösteriyor. Tüm bu zorunluluğa binmiş süreci, sevdiğiniz müzikler ile keyifli bir hale getirebilirsiniz. Ve tüm gün için enerji depolayabilirsiniz.

ASLA İZLEMEM DEDİĞİNİZ FİLMLERİ BİR DAHA DEĞERLENDİRİN

Tıpkı kitap okuyun önerisi gibi film izlemek de evde yapılacaklar arasında öne çıkan klasikler arasında. Ancak bu sefer farklı bir önerimiz var! Normalde asla izlemeyeceğiniz filmlerden bir liste yaparak izleyebilir veya dünyanın en önemli film klasikleri listesini açıp buradan izlemediklerinizi izlemeye başlayabilirsiniz.

GARDIROP TEMİZLİĞİ

Havalar ısınmaya başladı ve gardırop temizliği zamanı geldi. Sürekli ertelediğiniz gardırop temizliğini yapmak için çok vaktiniz var! Giymediklerinizi bir kenara ayırıp, gardırobunuzu farklı yöntemler ile düzenleyebilirsiniz. Gardırobunuzu renklere göre ayırarak, giyinme sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.

ONLİNE GEZİ TURUNA ÇIKABİLİRSİNİZ

Teknoloji günümüzde seyahat hizmetinde de ‘ve online’ olarak hizmet alma imkanı sunuyor. Bunlardan biri de yaygınlaşan sanal müze turları. Üstelik uçak bileti, vize masrafları yok, üstelik hiçbir üyelik ve ödeme de gerekmiyor.

ANNE VE BABALAR İÇİN NOTLAR 

Anne ve babalar sizleri unutmadık tabi. Çocuklara ev içi sorumluluklar verin. Sorumluluk bilincinin kazandırılma süreci evden başlar. Aile içinde bu kazanımı edinen çocukların gelecekte eğitim ve meslek hayatlarında daha bilinçli ve sorumluluk duygusuyla hareket eden bireyler olduklarını yapılan araştırmalardan biliyoruz. 2-3 yaş grubu çocuklar için oyuncaklarını toplamak, 4-5 yaş çocukları için sofra kurmaya yardım etmek, 6-7 yaş çocukları için yatağını toplamak, toz almak, bitkileri sulamak, 8-9 yaş çocukları için yemek hazırlamaya yardım etmek verilebilecek sorumluluklar olabilir.

BAHAR TEMİZLİĞİ

Fiziksel ve ruhsal sağlıktan bahsetmişken evinizin temizliğini atlamayın! Sağlık Bakanlığının dediği gibi “Coronavirüs aldığınız önlemlerden daha güçlü değil!” Bahar temizliği için beklemenize gerek yok, evinizi derin bir temizlik sürecinden geçirebilirsiniz. Dip köşe temizlik için daha uygun bir zaman olmayacaktır.

TEDBİRLERİ ELDEN BIRAKMAYIN

Bütün bu öneriler ışığında karantina sürecinizi geçirdiğiniz takdirde yasak dönüşü sosyalleşmek için bir çok fırsatımız olacak. Zor günler ise bir gün kalacak. Yanıltıcı bilgileri ve kulaktan dolma paylaşımları göz ardı etmeniz gerektiğini vurgulamıştık. Bu süreçte panik olmak ve sürekli endişe halinde gezmenizin kimseye faydası olmadığını vurgulamak istiyoruz.

“Corona Virüs sadece yaşlıları etkiliyor,” fikri ile tedbir almamak da pek akıllıca bir fikir değil. Virüsten etkilenmeseniz de taşıyıcı olarak çevrenizdekileri etkileyebiliyorsunuz. Dünyanın pandemi olarak adlandırdığı Corona Virüs için panik olmadan gerekli tedbirleri almak şart. Bununla beraber sosyal medyada yayılanlarla değil Sağlık Bakanlığının 14 tedbirine dikkat çekmek istiyoruz. Yineliyoruz: “Coronavirüs, alacağımız tedbirlerden güçlü değil!”