Ekonomi

Faizsiz krediye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi: 21 Mayıs’a kadar devam edecek!

Salgın nedeniyle başlatılan kredi desteğine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Öncelikli sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin (MKİ’ler) salgın şartlarına rağmen faaliyetlerini sürdürebilmelerini ve istihdamlarını salgın başlangıcındaki seviyede koruyabilmeleri için verilen faizsiz kredi desteğine ilk gün 22 bin 521 esnaf başvurduğu öğrenildi. Başvuru işlemleri 21 Mayıs’a kadar devam edecek!

Corona virüsü salgını nedeniyle işletmeler için yeni destek programları başlatıldı. 75 bin liralık desteğe başvurular ise başladı.

Faizsiz kredi desteği hakkında ise KOSGEB tarafından yapılan bilgilendirmelerde şu ifadeler kullanıldı:
iğer KOSGEB destek programlarından farklı ve yeni bir destek programı uygulanacaktır. Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veritabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecektir.

Diğer KOSGEB destek programından farklı olarak bu yeni programda kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK ağırlıklı resmi kayıtlara göre başvuru ve uygunluk kriterlerini karşıladığı belirlenen KOBİ’ler için başvuruyu takiben ödeme işlemleri başlatılacaktır. Ödemeler 3 ay karşılığında 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını belirli bir seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI BİLEŞENLERİ

Birinci Bileşende; imalat sektöründeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.

İkinci Bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren genç yenilikçi MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.

Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.