EkonomiKamu

Ödemeler için son gün pazartesi: Hiçbir geliri olmayanlar ödemeyecek!

Türkiye’deki milyonlarca ev sahibi için 2021 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi birinci taksit ödemeleri 31 Mayıs 2021 Pazartesi günü sona erecek. Ancak evi olan herkes bu ödemeyi yapmak zorunda değil. Hiç geliri olmayanlar, emekliler, gaziler, şehitlerin dul ile yetimleri ve engelli vatandaşlar, tek evi varsa ödemeyi yapmak zorunda değiller.

2021 emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs tarihinde sona erecek. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Belediyeler tarafından bina, arazi ve arsalar için tahsil edilen ve servete dayalı olarak tahsil edilen Emlak Vergisinin ilk taksit ödemelerinde artık son günlere girildi. 2021 yılı emlak vergi değeri bu sene için, yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 4,55 oranında artırılarak uygulanıyor. Covid-19 nedeniyle kira alamayan mal sahiplerinin erteleme beklentileri gerçekleşmedi. Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin ise yıllık çevre temizlik vergilerinin, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunulamayan dönemlere isabet eden kısmı alınmayacak. Ödeme yapılmadığı takdirde gecikme cezası aylık yüzde 2 olarak uygulanacak” ifadelerini kullandı.

Ödemeler nasıl yapılır?

Vatandaşlar T.C. kimlik numaraları veya sicil numarası ile vergilere ilişkin online ödeme yapabiliyorlar. e-devlet sistemi üzerinden belediyeden sicil, tahsilat ve tahakkuk bilgileri sorgulanabiliyor. Ödemeler ise veznelerin yanı sıra posta çeki, e-belediyeden kredi kartı ile ve bankalara havale-eft ile ödenebiliyor.

Geri ödeme alınabilir

Ancak muaf olmasına rağmen vergi ödeyen vatandaşlar, 5 yıllık geriye dönük iade alabilirler. Geri ödeme almak için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’ dayanak gösterilerek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi gerekiyor.