Ekonomi

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları yükselecek mi? Tarih açıklandı!

Dünyada corona virüsü salgınının yanı sıra çip krizi de yaşanıyor. Fabrikaların çip sıkıntısı yaşamasının araç fiyatlarına yükseliş olarak yansıması bekleniyor. Peki, dünyada çip krizi ne zaman sona erecek?

Pandemi sürecinde otomotiv firmaları üretime ara vermek zorunda kalmış bu durum araba fiyatlarına da yansımıştı. Küresel çip krizi nedeniyle araç fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi bekleniyor. Sektör yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmelere göre sıfır ve ikinci el araç fiyatları yılsonuna kadar yükselişe devam edecek. Peki, çip krizi ne zaman çözülecek?

Yılın geri kalanında azalıcak

Goldman Sachs’ın Baş Asya Ekonomisti Andrew Tilton, çip krizi nedeniyle yaşanan sıkıntıların 2021′in ikinci yarısında düzelebileceği ifade edildi. Analistlerin en kötü dönemde olarak değerlendirdiğini söyleyen Tilton açıklamalarında, “Bunun alt sektörler üzerinde bir etkisi olacak. Analistlerimiz muhtemelen şu anda bunun en kötü döneminde olduğuna inanıyor. Yani, şu anda otomobil gibi sektörlerde en büyük bozulmayı görüyoruz ve bu yılın geri yarısında yavaş yavaş azalacak” ifadelerini kullandı.

Japonya, Tayvan ve Güney Kore gibi Kuzey Asya ekonomilerinde tedarik zincirlerinde ve sevkiyat gecikmelerinde “fark edilir ölçüde sıkılaşma” olduğunu bildirildi.