Ekonomi

Şok, A101, BİM, Migros gibi marketlerde yeni dönem başlıyor! Artık aynı sokakta…

Türkiye’de marketlerden alışveriş yapan herkes için yeni dönem başlıyor. Şok, A101, BİM, Migros gibi marketlerde yeni uygulamaya geçilecek. Corona virüsü salgını sürecinde ekonomik olarak zor durumda kalan esnaflar için düzenlemeler yapılacak. Düzenleme teklifinde yer alan maddelere göre ise aynı sokakta aynı market zincirinin birden fazla şubesi olamayacak.

Marketlerde yeni dönem başlıyor. Esnafın çıkarlarını korumak için yeni düzenleme hazırlandı.

Düzenlemede yer alan maddeler ise şöyle:

Mahalle bakkallarının 200 metre yakınında zincir market açılamayacak.
Market bulvar üzerinde ise iki yer arasında 2 kilometre mesafe kuralı uygulanacak.
Nüfusu 2 binin altında olan yerlerde zincir market açılamayacak.
Alanı bin 500 metre karenin altında olan zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılamayacak.
Marketler ile yeni açılacak AVM’ler arasında 5 kilometre mesafe konulacak.

Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül’e kadar hayata geçirilecek

Öte yandan Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül’e kadar hayata geçirilecek. Merkez Bankası koordinasyonunda, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye, Ticaret, Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK işbirliğiyle hazırlanan uygulama ile ilgili olarak Sabah’tan Hazal Ateş detaylara yer verdi.

Buna göre, arz izleme sistemiyle tohumdan hasat dönemine kadarki süreçte sıcaklık, yağış, don, hastalık gibi riskleri tüm bölgelerde anlık olarak tespit ederek arz eksiklikleri ürün bazında tespit edilecek. Arz eksiklikleri ile ilgili tedbirler sağlanacak. Sistem ile ihtiyaç halinde dış ticaret ve vergide tedbirler tespit edilecek.