GündemSağlık

Biontech aşısı yıllar sonra bir yan etki gösterir mi? Biontech aşısının yan etkileri neler?

Türkiye’de corona virüsüne karşı aşılama çalışmaları hızlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saat içerisinde 1 milyon 240 bin 311 kişi aşı oldu. Biontech aşısı olmak isteyen vatandaşlar ise aşının uzun süreli yan etki oluşturup oluşturmayacağını merak ediyor. Peki Biontech aşısı yıllar sonra bir yan etkileri gösterir mi? Konu hakkında Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz önemli açıklamalarda bulundu.

Corona virüsü salgını nedeniyle aşı uygulama çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz önemli açıklamalarda bulundu. mRNA türündeki aşılar ile ilgili konuşan Kayıpmaz, aşıların DNA’ye girmediğini söyledi.

Kayıpmaz aşının bir süre sonra kendini yok ettiğini söylediği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“mRNA türündeki aşılar hücremizin sitoplazmasında kalıyor, genetik yapımızın olduğu DNA’ya girmiyor. Çünkü DNA, hücrenin çekirdeğinde yer alıyor ve bu aşılar oraya girmiyor. Aşı hücrenin sitoplazmasında gerekli proteini sentezlettirdikten sonra zaten kendiliğinden yok oluyor. Ondan dolayı, bu aşıların beklenmedik, uzun dönemli, insan sağlığını tehdit edici etkilerinin olmasını beklemiyoruz. Bu aşıları, insanlarımızın güvenle olması çağrısında bir kez daha bulunalım.”

Aşıların şu anki yan etkileri nelerdir?

Kayıpmaz mRNA aşılarının şu anki yan etkileri ile ilgili olarak ise şöyle dedi:

“Şuan uyguladığımız aşıların en sık karşılaşılan yan etkileri uygulama bölgesinde ağrı, halsizlik, baş ağrısı gibi basit, tolere edilebilir yan etkiler. Bundan dolayı bu yan etkilerden kaçıp, aşının etkinliğini hiçbir zaman unutmamamız gerekir. Aşının şu anda bize sağlayacağı katkı, acil servise, yataklı servis ya da yoğun bakıma ihtiyacımızı çok çok düşük oranlara indirmesi. Aşı, bu hastalık dolayısıyla sağlık kuruluşuna duyduğumuz ihtiyacı en aza indirecek ve bu hastalıkla karşılaşsak dahi daha hafif atlatmamızı sağlayacak. Bu da toplum sağlığı açısından da birey sağlığı açısından da son derece önemli bir nokta.”

Öte yandan Mrna aşısı olan vatandaşların imzaladığı bilgilendirme ve onam formunda şu ifadeler yer aldı:

“Bu aşının uzun süreli etkilerinin ve verimliliğinin şu an bilinmediği yine aşının henüz bilinmeyen olumsuz etkilerinin de olabileceği, ürünün salgın koşulları altında tamamen kişinin kendi istemesi halinde kişiye uygulanacağı bilinmelidir. Bu sebeple üretime ait hataların haricinde oluşabilecek maddi ve manevi zararlar konusunda üretici firma sorumlu olmayacağını beyan etmektedir. “