Gündem

Pazar günü sokağa çıkma yasağı kalkar mı? Kritik gün belli oldu

1 Haziran itibariyle atılan normalleşme adımlarının ardından aşılama da tüm hızıyla devam ediyor. Birçok meslek ve yaş grubu aşı programına dahil edildi. Son olarak aşı olabilecek yaş 30’a indi. Hal böyle olunca vatandaşlar tarafından pazar günü sokağa çıkma yasağının kalkıp kalkmayacağı merak konusu oldu. Kritik gün belli oldu. Yarın yapılacak olan Kabine toplantısının ardından alınan yeni koronavirüs kararları açıklanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 20.00 gibi kameralar karşısına geçerek alınan kararları duyuracak.

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN?

Kabine toplantısı 21 Haziran Pazartesi günü yapılacak. Saat 16.00’da başlaması beklenen toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 20.00 gibi kameralar karşısına geçecek.

PAZARTESİ YENİ KARARLAR AÇIKLANACAK

Bir yandan da devam edilen aşılamada sayı 40 milyon doza ulaştı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, TRT Haber’de şu bilgileri paylaştı:

“Aşılamada biliyorsunuz çok iyi bir noktaya gidiyoruz. Hedeflediğimiz nüfusun yarısının aşı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle çift doz aşı olan 14 milyon vatandaşımızın çok daha korunaklı olduğunu söyleyebiliriz. Tabi tüm bunlar ışığında baktığımızda pazartesi günü bir değerlendirme yapılacak Kabine’de. Rakamlar iyi gitmesiyle birlikte vaka sayısı 5000-6000 civarında gidiyor. Bunlarla birlikte kısıtlamaların azaltılıp azaltılmayacağının değerlendirmesinin yapılacağına inanıyorum.

PAZAR GÜNÜ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKAR MI?

Belki pazar günü de cumartesi günü gidi devam edebilir, belki saatler biraz daha gece alınabilir. Gece saatlerinde insanlar daha fazla bir araya geliyorlar. Evlerde bulaşın fazla olduğunu görüyoruz. Evde bulunacak saatler belki 22.00’den 23.00’e kaydırılabilir, sosyal alanlarda açık alanların saatleri kaydırılabilir. Ama özellikle geldiğimiz noktada, aşıda da iyi noktaya gelmişken, bireysel önlemlere daha dikkat edildiğinde daha iyiye gideceğimizi söylemek mümkün.

‘TEMMUZ AYINDA RAHATLAMA SÖZ KONUSU’

Çift doz aşı alan vatandaşın sayısının önemli olduğunu düşünüyorum. Başta da söylemiştik aslında, günde 1 milyondan fazla aşı yapma kapasitesi var Türkiye’nin. Hatta bazıları ‘nasıl olur’ demişti. Türkiye aşıda çok deneyimli bir ülke. Aşılamanın bu şekilde gitmesiyle birlikte Sayın Bakanımız ay sonunda rakamların iyi bir seviyeye geleceğini, herkesin en azından ilk doz aşısını olabileceğini söylemişti. Tabi Temmuz ayında bir rahatlama söz konusu. Bununla birlikte bireysel önlemlerin önemine dikkat çekmek istiyorum.

MASKELERİ NE ZAMAN ÇIKARIRIZ?

Muhtemelen eğer sonbahar döneminde bu rakamlara erişirsek açık havada maske takmamız gerekmeyebilir. Minibüse, metroya binerken, hastaneye giderken, AVM’ye giderken maske takacağız. Ama günlük hayatta, açık havada maskenin daha az kullanacağımızı söylemek mümkün olacak.