Gündem

Biontech veya Sinovac aşı vurulduktan sonra sigara ve alkol içmek zararlı mı?

Sağlık Bakanlığı son verilerine göre 29 milyon 758 bin 83 kişi birinci doz corona virüsü aşılarını vuruldular. İki doz aşı olanların sayısı ise 14 milyon 639 bin 402’ye yükseldi. Aşı olan vatandaşlar, “Aşı olduktan sonra alkol yasak mı?”, “Aşı olduktan sonra sigara içilir mi?” gibi soruların cevaplarını araştırıyorlar.

Vaka sayılarının azalması için Türkiye’de aşılama çalışmaları devam ediyor. Şimdiye kadar milyonlarca kişi Biontech veya Sinavac aşılarından birini vuruldular. Aşı olan vatandaşlar uygulamadan sonra alkol ya da sigara içmenin zararlı olup olmadığını merak ediyorlar.

Sigara kullananlarda bağışıklık yanıtı düşük

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl sigara kullanan kişilerde aşılama sonrası bağışıklık yanıtının zayıf olduğu söyledi. Erdöl açıklamalarda,
“40 yıldan daha uzun süre önce yapılan ve günümüzdeki tekniklere göre daha basit yöntemlerin kullanıldığı çalışmalarda, sigara kullanan kişilerde aşılama sonrası bağışıklık yanıtının zayıf olduğu gözlemlenmiştir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan aşıdan sonra duş almanın zararlı olup olmadığı ile ilgili ise bilimsel bir bilginin bulunmadığı ifade edildi.