Ekonomi

Sigara ve alkole zam mı geliyor?

Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle sigara ve alkoldeki ÖTV zammı söylentileri son buldu. 2021 yılının Temmuz – Aralık dönemi için sigara ve alkol ürünleri ÖTV artışından muaf tutuldu.

Resmi Gazete’de yayımlanan söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına göre, alkollü içki ve sigarada 6 ayda bir enflasyon oranında yapılan vergi artışı yılbaşına kadar uygulanmayacak. Alkollü içki ve sigarada 2021 yılının ikinci altı ayında vergi artışı olmayacak. 2021 yılı Haziran-Aralık döneminde alkollü içki ve sigaranın asgari maktu ve maktu vergi tutarları, yasalarda yer alan enflasyon kadar artış hükmünden muaf olacak

Aşıdan sonra 3 gün yasak

Prof. Dr. Erdöl, alkol kullanımının da aşılar üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalar yapıldığını belirtti. Alkol kullanımımın aşılarla elde edilmesi hedeflenen bağışıklık uyarılmasını bozduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.” ifadelerini kullanan Erdöl, yurt dışında yapılan bir çalışmanın, tüberküloz aşılaması öncesi dönemde alkol alan kişilerde bağışıklık tepkisinin gelişiminin köreldiğini gösterdiğini kaydetti. Cevdet Erdöl, “Bağışıklık sistemlerindeki bu bozulmalar, temel fonksiyonlarda olduğu için aynı sonuçlar, Covid-19 aşılama süreci için de geçerlidir. Alkol kullanımı, karaciğer yağlanmasına neden olmakta ve karaciğer fonksiyonlarını da bozmakta olup her iki durum da Covid-19 seyrini olumsuz olarak etkilemektedir.” şeklinde konuştu.