Kamu

Günde 17 dakikadan fazla telefon kullanan herkesi üzecek haber!

Akıllı teknolojilerin gelişmesi ile beraber cep telefonu kullanımı da attı. Artık birçok işlem cep telefonları aracılığı ile yapılıyor. Ancak günde 17 dakikadan fazla telefon kullananlara kötü haber verildi. Yapılan bir araştırmada, günde yaklaşık 17 dakika cep telefonu kullanmanın kanserli tümör geliştirme riskini yüzde 60 artırdığı bilgisine yer verildi.

Türkiye’de milyonlarca kişi akıllı telefon kullanıyor. Akıllı telefon kullanıcıları arama ve mesajlaşma dışında günlük pek çok işlerini telefonlar aracılığı ile hallediyor. Ancak yapılan araştırmalar telefonun sağlığı olumsuz etkilediği gözler önüne serdi.

Kanserli tümör geliştirme riskini yüzde 60 artırıyor

TV100’ün haberine göre, Telefon kullanımı ve sağlık ilişkisini incelemek i ABD’de yer alan California Berkeley Üniversitesi’nden araştırmacılar cep telefonu kullanımı ve sağlık hakkında geniş bir resim elde etmek için ABD, İsveç, İngiltere, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda’da yürütülen 46 farklı çalışmanın sonucunu incelediler. 10 yıllık bir süre içinde bin saat veya günde yaklaşık 17 dakika cep telefonu kullanmanın kanserli tümör geliştirme riskini yüzde 60 artırdığı sonucuna varıldı.

Bu kapsamda araştırmanın öncü isimlerinden Joel Moskowitz sabit hat kullanmanın önemine dikkat çekti. Moskowitz cep telefonu endüstrisinin sağlık konusundaki araştırmaların sonucundan olumsuz etkileneceği için bu cep telefonları arasında hiçbir bağlantı olmadığını gösteren çalışmaların finanse edildiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklamada şöyle denildi:

“Olaya daha geniş bir açıdan bakarsanız. Bağlantıya dair bariz kanıtlar olduğunu görürsünüz. Bu bağlantıyı destekleyen birçok uzman, kablosuz cihazların modülasyonunun radyasyon enerjisini ‘biyolojik olarak daha aktif’ hale getirdiğini söylüyor.

Ardından bu durum, hücresel mekanizmalarımıza müdahale ediyor. Örneğin kalsiyum kanallarını açar ve kalsiyumun hücreye ve hücre içindeki mitokondriye akmasına izin verir, doğal hücresel süreçlerimize müdahale eder ve stres proteinlerinin ve DNA hasarına neden olan serbest radikallerin oluşumuna yol açar.”

Öte yandan Cancer Research UK’nin CEO’su Michelle Mitchell, en iyi bilimsel kantların cep telefonu kullanımının kanser riskisi arttırmadığını söyledi. Bir Halk Sağlığı İngiltere sözcüsü ise Mitchell ise konuya ilgili açıklamasında, “Elektromanyetik alanlara maruz kalmanın sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair ikna edici bir kanıt yoktur, ancak maruz kalmaların önerilen kılavuz seviyelerin altında olması şartıyla.”dedi.