Gündem

Türkiye, Twitter’dan ‘Haber İçeriği Kaldırılması Talebinde’ ikinci oldu.. Sansür geliyor mu?

Sosyal medya hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğinden beri haberleri sadece geleneksel medyadan değil sosyal medya platformlarından özellikle de Twitter’dan da takip ediyoruz. Twitter, hükümetlerden gelen “gazeteci ve haber kaynaklarının paylaşımlarının kaldırılması talebinde” artış yaşandığını belirtti.

Batman Burada Twitter Hesabını Takip Et • Batman Burada Blog

Twitter yılda iki kez şeffaflık raporu yayınlıyor. Temmuz ve Aralık 2020 dönemi verilerine göre, Dünya genelinde 199 gazeteci ve haber kaynağının teyit edilmiş hesaplarına ait içeriğin kaldırılması için hükümetlerden Twitter’a 361 yasal talep geldi. Bu rakam oransal olarak Ocak ve Haziran 2020 dönemine göre kıyaslandığında %26’lık bir artış olduğunu gösteriyor.

İlk sırada Hindistan ikinci sırada Türkiye

Gelen talepler bu yıl şaşırttı. Hindistan ilk kez ABD’den gelen talepleri geçti ve ilk sırada yerini aldı. Türkiye ise Hindistan‘dan sonra şirkete en fazla talepte bulunan ülke oldu. Türkiye’yi Rusya ve Pakistan izledi. Twitter ise bu talepler karşısında gazeteci ve haber kaynağına ait yalnızca beş içeriği kaldırdığını açıkladı.

Rapora göre rakamlarla Türkiye

Rapora göre Türkiye’den bahse konu dönemde gazeteci ve haber kaynaklarına ait hesap ve içeriklerin yanı sıra toplamda 5 bin 336 bilgi talebinde bulunuldu. Bunlardan 200’ü acil, 3 bin 657’si rutin, bin 479’u ise birleşik talep olarak gerçekleşti. Bu oranla Türkiye dünya genelindeki bilgi talebinin yüzde 5’ini oluşturdu.

İçerik kaldırma talebi açısından ise Türkiye bahse konu dönemde toplamda 49 bin 525 yasal talepte bulunuldu. Bunların 7 bin 70’i mahkeme kararı iken, 42 bin 455’i diğer yasal talepler olarak gerçekleşti.

Sosyal medyaya sansür sinyali

Türkiye'de sosyal medyanın 10 yılı: TikTok uygulaması Twitter'ı geride bıraktı

Geleneksel medyaya kıyasla çok fazla talep gören bir mecre sosyal medya platformları. Özellikle de Z kuşağı tarafından gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak kullanılıyor. Aynı zamanda sadece sosyal medya platformları açısından değil dizi film gibi tercihlerde de dijital platformlar sıkça tercih ediliyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri olarak sansür uygulanmıyor ve daha doğal bir akışta ilerliyor oluşunu verebiliriz. Son dönemde herkesi şoke edecek bir durum yaşandı. Acaba sosyal medyaya sansür mü geliyor sorusu akıllara takıldı.

AKP’nin son MYK toplantısında Erdoğan’ın, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı şey yalan haber yayma değil. Bu bir dezenformasyon. AB’de dezenformasyon, terör suçu ile eş değer tutuluyor ve ona göre cezalar veriliyor. Biz de yalan haberin yanında dezenformasyon suçunu tanımlamalıyız ve buna göre cezalar getirmeliyiz. Bu konuda bir çalışma yapalım. Birçok ülke, bu konuda hukuki adımlar attı, biz de bunu gündemimize alalım” dediği aktarıldı.