Genel

Kurban Eti Tüketiminde Nelere Dikkat Edilmeli? Nasıl Saklanmalı?

İslam âleminin iki büyük bayramlarından olan Kurban Bayramı’nın ilk gününden, Müslüman vatandaşlar ibadetlerini yerine getirmeye başladılar.

Her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanan Kurban Bayramı tarihi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından dini günler takvimi içerisine belirlendi.

İslam dini terimi olarak Kurban, Allaha yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen hayvan demektir. Bayram namazından sonra başlanan kurban kesme ibadetini yerine getiren Müslümanlar, kurban etini yoksullara dağıtılır.

Kurban Bayramının yaz dönemine denk gelmesi ve artan sıcaklıklar nedeniyle kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ibadetini yerine getirecek Müslümanlar tarafından merak ediliyor?  Peki, Kurban kesilirken nelere dikkat edilmeli?  Kurban eti nasıl saklanmalı?

Kurban Kesilirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hayvanın kesildiği ortamın hijyeni en çok dikkat edilesi gereken konulardan biri.  Hijyen şartlarına uyulmaması durumunda sıcak havanın da etkisiyle bakteri, virüs ve parazitler için üreme ortamına zemin hazırlar. Bu bakteri ve parazitler insan sağlığı için oldukça tehlikelidir.

Hayvan sağlığı da oldukça önemlidir. Alınan hayvanın sağlık kontrollerinin tam bir şekilde yapılması, bulaşıcı hastalıkları taşımadığından emin olunması gerekir.

Kesilen bıçak, kesildiği tezgâh çok önemlidir öncesinde temiz bir bez ve sabunlu suyla silinmeli hijyenik koşullar sağlanmalıdır.

Mutfakta çiğ etin saklandığı kap öncesinde ve sonrasında sabunlu suyla yıkanıp temizlenmelidir.

Kurban Eti Nasıl Saklanmalı?

Kesimden sonra önemli olan bir diğer konu ise etin saklanma koşulları, Sıcaklıkların da artmasıyla et kolayca bozulabilmekte, hastalık yapıcı mikroorganizmaların kolayca üreyebileceği unutulmamalı bu nedenle et soğuk zincir koşullarında saklanmalı.

Pişirme Şekli Çok Önemli

Çiğ ya da yeterince pişmemiş et tüketmek bazı mikrop ve parazitlerin bulaşmasını kolaylaştırır. Pişirme yöntemi de etin kömürleşmiş etler de kanserojen özellik taşıdığı için zararlıdır. Etlerin kızartılarak pişirilmesi de benzer şekilde aynı zamanda trans yağların da oluşumuna sebep olarak hem kanser hem de kalp damar hastalıkları yönünden risk taşır. Et ateşten belli bir uzaklıkta pişirilmelidir