Teknoloji

Eğer cep telefonunuzda bu belirtiler var ise izleniyorsunuz demektir!

Türkiye’de milyonlarca kişi akıllı telefon kullanıyor. Bu nedenle zaman zaman telefondan izlenme ve dinlenme tartışmaları ortaya çıkıyor. Her zaman yanımızda bulunduğunuz telefonlardan izlenip izlenmediğimizi anlamanın birkaç yolu bulunuyor. Eğer cep telefonunuzda bu belirtiler var ise kameradan izleniyorsunuz demektir

Dijital teknolojilerin gelişmesi ile beraber artık pek çok işi telefonlar aracılığı ile yapıyoruz. Bu durum nedeniyle cep telefonları insanların ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak zaman zaman cep telefonlarının güvenirliği vatandaşlar arasında tartışılıyor. Vatandaşlar telefonları aracılığı ile izlenip izlenmediklerini merak ediyorlar. hurriyet.com.tr’den Gaye Kobal’ın haberine göre, telefon kamerasından izlenip izlenmediğini anlamanın bazı yolları bulunuyor.

Bu konuda Kobal’a açıklamalarda bulunan Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan’a göre Eğer telefonunuzun telefonunuzun kamerası çalıştığında altında bir uyarı ışığı yanıyorsa, telefonunuzun her zamankinden hızlı şarjı tükeniyorsa ve biraz daha fazla ısınıyorsa izleniyor olabilirsiniz.

Telefonunuz daha fazla ısınabilir

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı:

Maalesef bunu işin uzmanı olmadan bir kullanıcı olarak anlayabilmenin bir yolu yok. Fakat genellikle telefonunuzun kamerası çalıştığında altında bir uyarı ışığı yanar. Her ne kadar siber suçlular kameraya erişim sağladıklarında bu uyarı ışığını kapatıyor olsalar da bazı durumlarda açık olabilir. Bunun dışında kameranın çalışıyor olması telefonun her zamankinden daha hızlı şarjının tükeniyor olmasına ve biraz daha fazla ısınmasına neden olabilir.

Telefon ekranlarında da bir farklılık olmuyor. Ancak her zamankinden daha yavaş olan menü geçişleri hissedilebilir. Maalesef bunlar çok farklı nedenlerle de görülebileceği için her ekranı yavaşlayan telefon kamerası takip ediliyor diyemeyiz. Bunun için ciddi teknik yetkinlikler ve cihazların profesyonel ortamlarda incelenmesi gerekli.

Her programı telefonunuza kurmayın

Demircan güvenlik için yaptığı açıklamalarda ise her programı kurmayarak, telefon işletim sistemi ve uygulamaları sürekli hatta otomatik olarak güncelleyerek, güncelleme almayan işletim sistemlerinden uzak durarak, kullanmadığımız programları kaldırarak, her programa ciddi erişim yetkileri vermeyerek, kaçak yazılımlardan uzak durarak, güvenlik duvarı ve anti virüs yazılımları kullanarak kendimizi koruyabileceğimizi ifade etti.