GündemYaşam

1 Milyonun Üzerinde İnsan Doğal Afet Kaynaklı Hayatını Kaybetti

Araştırmalar gösterdi. Son 50 yıl içerisinde sel ve kuraklık sebebiyle bir milyondan fazla insan yaşamını yitirdi.

Meteoroloji Teşkilatı yaptığı açıklamada sel ve kuraklıktan dolayı yaşamını yitiren insanların sayısının son 50 yılda bir milyondan fazla olduğunu belirtti. Ayrıca Teşkilat, afetlerin ekonomiye olan zararlarını da ortaya koydu.

Onedio’nun yaptığı habere göre; BM dünyada iklim değişikliği nedeniyle doğal felaketlerin çoğaldığına dikkat çekti. Son 50 yıldır kuraklık ve sel felaketlerinin yol açtığı zararın bilançosunu ortaya çıkardı.

1 Milyon Üzerinde İnsan Hayatını Kaybetti

Dünya Meteroloji Teşkilatı (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas Cuma günü Cenevre’de yaptığı açıklamada, kuraklık, fırtına sel ve mevsim normalinin üzerinde hava sıcaklıkları nedeniyle dünya genelinde bir milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

650 Bin Kişi Kuraklık Nedeniyle Hayatını Kaybetti

Taalas, “Şiddetli yağışlar genellikle iklim değişikliğinin bir işareti. Atmosfer ısınmaya devam ettikçe daha fazla nem birikiyor ve bu da fırtınalarda daha fazla yağış olması ve sel ihtimalinin artması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Yaptığı açıklamada Taalas, Kuraklık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 1970-2019 yılları arasında dünya genelinde 650 bin kişi olduğunu ifade etti.

580 bin kişi fırtına sebebi ile hayatını kaybetti. Sel felaketlerinde yaklaşık 59 bin kadın, çocuk ve erkek yaşamını kaybetti. 56 kişinin de mevsim normalleri dışındaki sıcaklık derecelerinden hayatını kaybetti.

Ekonomik Açıdan En Çok Zarar Veren Felaket Fırtına Oldu

Dünya genelinde ekonomik açıdan en çok zarar getiren doğal afet fırtına oldu. Yapılan tahminlere göre yaklaşık 440 milyar Euro olduğu tahmin edilen zararın fırtınalar nedeniyle oluştuğu tahmin ediliyor. 100 milyar euro’ya ulaşan zararlar ile su baskınları ve seller takip ediyor.

Son 50 yılın en büyük ekonomik faturasına sahip doğal felaketi 2002 yılında Almanya Elbe’de yaşanan sel oldu.

İklim Değişikliği, Kuraklık ve Sel Felaketi Nedeni

Yaşanan iklim değişikliğinin bir sonucu olarak bazı bölgeler kuraklık ile mücadele ederken, bazı bölgeler ise sel ve su baskınlarıyla mücadele ediyor.

Almanyada yaşanan sel felaketi yine Çin’de Henan bölgesinde yaşanan sel felaketi meteorologların verdiği bilgiye göre “bin yılda bir olabilecek bir yağışa” sahne oldu.

İran’ı Büyük Bir Kuraklık Bekliyor

Ardından yine ülkemizde Karadeniz Bölgesinde Rize, Artvin illerinde meydana gelen kuvvetli sağanak nedeniyle sel ve taşma meydana gelirken, komşumuz İran’da ise mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak havanın 50 dereceye yaklaşması nedeniyle yakın zamanda büyük bir kuraklık yaşanacağı ön görülüyor.