Ekonomi

Araba almak isteyenler için SEAT duyurdu: Bu kişiler ÖTV muafiyetinden faydalanabilir!

Türkiye’de araba satın almak isteyen vatandaşlar ÖTV indirimi gelip gelmeyeceğini merak ediyorlar. Şuan ÖTV indirimi ile ilgili yapılmış resmi bir açıklama yok. Ancak Türkiye’de engelli vatandaşlar ÖTV’den muaf tutulabiliyorlar. Bu kapsamda SEAT resmi internet sayfası üzerinden açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “Engel oranı %90 ve üzeri olan bireyler ÖTV’den muaf olarak bir otomobil sahibi olabilirler.” İfadeleri kullanıldı.

Sıfır araç satın almak isteyen vatandaşlar ÖTV indirimlerini araştırıyorlar. Araba almak isteyenler için SEAT resmi internet sayfası üzerinden ÖTV açıklamasında bulundu.

SEAT tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

2018’de yürürlüğe giren yeni yasaya göre engel oranı %90 ve üzeri olan bireyler ÖTV’den muaf olarak bir otomobil sahibi olabilirler. Bu bireylerin araç kullanmasının mümkün olmadığı durumlarda, 3. dereceye kadar yakınları da B sınıfı bir ehliyet sahibi olmak kaydıyla, engelli bireye ait bu araçları kullanabilmektedirler. Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %90 ve üzeri engel sahibi bireylerin raporlarında, araç kullanmalarına engel bir durumlarının olmadığının belirtilmesi ve H sınıfı ehliyet sahibi olmaları kaydıyla, kendilerinin de bu araçları kullanmaları mümkündür. Raporda belirtilen ortopedik engel oranı %40 ve üzerinde olan engelli bireylerin bu istisnadan faydalanabilmesi için; kişinin engeline özel aksam ile hazırlanmış aracını kendisinin kullanmasına engel bir durumun olmadığı açıkça belirtilmiş olmalıdır. Ancak bu koşulla ÖTV muafiyetinden faydalanarak araç sahibi olabilir ve bu araçları kendileri kullanılabilirler.
Engelli yakınlarına ÖTV indirimi mevcut mudur?

ÖTV indirimi yalnızca engelli bireyin şahsına tanınmış bir haktır. Bu indirimden yararlanmak isteyen kişilerin aracı mutlaka kendi üzerlerine almaları gerekmektedir.