Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afet Bölgesi İlan Edilen Yerleri Açıkladı

Son günlerde ülkemizde yaşanan yangın felaketleri hala devam ediyor. Bu kapsamda alınan kararlar doğrultusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, orman yangınlarından etkilenen Antalya, Adana, Mersin, Muğla ve Osmaniye’de bulunan ve orman yangınlarından etkilenen alanların “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Osmaniye’de orman yangınlarından etkilenen bölgelerin “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı paylaşımda, “Milletimizin yaralarını sarmak, zararını karşılamak, imkanlarını öncekinden de iyi hale getirmek için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Geçmiş Olsun Dileklerini Sundu

Orman Yangınından etkilenen bölgelerin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başta afet bölgelerindeki vatandaşlarımız olmak üzere aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyor, afet sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Orman Yangınlarından Etkilenen 5 İl ve 17 İlçe Afet Bölgesi Kapsamında

Orman yangınından en ağır etkilenen illerin afet bölgesi kapsamında alınacak mahalleleri; Antalya’da Alanya, Akseki ve Manavgat. Adana’da Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı ve Kozan olarak belirlendi. Muğla’da Bodrum, Marmaris, Milas, Köyceğiz ve Seydikemer. Mersin’de Aydıncık ve Silifke ilçesindeki mahalleler ve Osmaniye’de Merkez ve Kadirli ilçeleri bu kapsamda alınan kararlar doğrultusunda afet bölgesi içerisinde yer alacak.

Bir Bölgenin Affet Bölgesi Olması İçin Gerekli  Şartlar

Bir bölgenin afet bölgesi kapsamında değerlendirilmesi için afet sebebi ile ölü veya ağır yararlıların bulunması, Tarım ürünlerinden en az 1/3’nün zarar görmüş olması hane sayısının 100’den az olan yerlerde konutların 1/10’nun, nüfusu 50.000 den az olan il ve ilçelerde en az 50 binanın, nüfusu 15.000’den fazla olan il ve ilçelerin mahalle teşkil eden kesimlerinde en az 10 binanın yıkılması veya onarımı mümkün olmayacak derecede ağır hasar görmesi, felaketlerden etkilenen yerlerdeki yol, su elektrik, kanalizasyon gibi kamu tesislerinin kullanılmayacak veya çalışamayacak derecede hasar görmüş olması ve ulaşım imkânlarının çok sınırlı olması gerekiyor. Bölge Afet bölgesi ilan edildiğinde ise, ağlık hizmetlerinden, hasarları yapıların yenilenmesine kadar pek çok noktada devlet kurumları ücretsiz hizmet sunuyor. Ayrıca tüm bankalarca ortaya çıkan ihtiyaçlar için kredilerde faiz oranları için kolaylıklar sağlanıyor.