GündemSağlık

SGK Duyurdu Hastanelerde Hangi Durumlarda İlave Ücret Alınıyor

SGK’dan beklenen açıklama geldi. Hastane giden herkesi kapsıyor. Ücret alınmaması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, hastanede mağduriyet yaşanmaması için bu konuda merak edilen sorulara açıklık getirdi. İlave ücretlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca belirlenen oranları geçmemesi gerekiyor. Geliri düşük vatandaşlardan kesilen katılım payı iade ediliyor. Acil servise başvuran kanser hastalarından hiçbir ilave ücret alınmıyor ve acil servislere başvuruda katılım payı ödenmiyor. Özel sağlık hizmeti veren yerlerde 15 lira olan katılım payı üniversite hastanelerinde 8 lira. Sigortalı, emekli diş protez katılım bedelinin yüzde 10’u ödeniyor, bir reçetede üç kutuya kadar 3 lira alınıyor.

Acil Durumlarda Ücret Talep Ediliyor Mu? İlave Ücret Uygulaması  Hangi Durumlarda Alınıyor?

Acil başvurularda hiçbir şekilde ücret alınmaz. Hekim değerlendirmesi sonrası acil durum kabul edilmeyenlerden ilave ücret alınır. Sözleşmeli hizmet veren vakıf üniversiteleri, özel sağlık hizmet sunucularınca ilave ücret alınıyor. Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan kuruma fatura edilen işlem bedellerinin iki katına kadar ilave ücret istenebiliyor.

Özel Hastanelerde İlave Ücret Nasıl Bildiriliyor?

Özel hastaneler, ilave ücret oranlarını gösteren tabelayı vatandaşların görebileceği bir yere asmak, kişileri ilave ücret konusunda bilgilendirmek zorunda. Bu ücretlere ilişkin hasta ve veya yakınlarının yazılı onayının alınması zorunluluğu bulunuyor. İşlem sonrası herhangi bir gerekçe ile ilave ücret istenemez.

Acille Başvuran Kanser Hastalarından İlave Ücret Alınıyor Mu?

Kanser hastalarından hiçbir ilave ücret alınmaz. Yapılan radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri de bu kapsamda yer alıyor. Acil hâl nedeni ile sunulan acil sağlık hizmetleri için, hiçbir genel sağlık sigortalısından katılım payı alınamaz.

Enjeksiyon Yaptırma Durumlarında İlave Ücret Talep Edilir Mi?

Reçeteleri düzenlenmiş hastalara yapılan enjeksiyon işlemleri için sadece enjeksiyonun bedeli tanımlı kod üzerinden karşılanıyor. Enjeksiyon yaptırmak acil hal kapsamına girmiyor.

Muayene Ücreti Dışında İstirahat Raporuna İlave Ücret Alınıyor Mu?

Sözleşmeli özel ve üniversite hastaneleri tercih edenlerden işlem bedelinin iki katına kadar ilave ücret alınıyor. İstirahat raporu için ücret alınamaz.

SGK Anlaşmalı Özel Hastaneler Ameliyat Sonrası Tedaviyi Karşılıyor Mu?

Sözleşmesi olan hastanelerde karşılanıyor. Özel hastane tercihinden dolayı ameliyatın SUT ve eklerinde yer alan kuruma fatura edilen işlem bedelinin iki katına kadar ilave ücret alınabilir.

Özel Hastanelerde Yoğun Bakım da Yatan Hastalar İçin İlave Ücret Talep Ediliyor Mu?

GSS kapsamındakilerden yoğun bakım için ilave ücret ödemiyor. Özel hastaneler, iki kişilik oda için işlem bedelinin 1.5 katını, tek yataklı oda için 3 katını geçmeyecek ilave ücret alabilir.

SGK Organ Nakillerini Karşılıyor Mu?

Sağlık Bakanlığı’nca organ nakli merkezi ruhsatı olan sağlık hizmeti sunucularında yapıldığında karşılanıyor. Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri, ilave ücret alınamayacak hizmetler arasında sayılıyor. Bu tedavilerden hiçbir ilave ücret alınmaz.

İlaç Katılım Payı Tutarı Ne Kadar?

Ayakta tedavide ilaçlar için SGK’dan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden bedelin yüzde 10’u, çalışanlardan ise yüzde 20’si alınıyor. Üç kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 lira, 3 kutuya ilave her bir kutu için 1 lira reçete katılım payı tahsil ediliyor.

Hangi Sağlık Hizmetlerinden Katılım Payı Alınır?

Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinden, vücut dışı protez ve ortezlerden, ayakta tedavide sağlanan ilaçlardan, yardımcı üreme yöntemi tedavisinden alınır. Muayene katılım payı da ayakta muayenelerden alınıyor. İkinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 6 lira, üniversiteler ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 lira, üniversite hastanelerinde 8, özel hastanelerde 15 lira katılım payı alınıyor.