Gündem

2. Doz Biontech aşısı en geç ne zaman yapılmalı?

Türkiye’de birinci doz aşı olan vatandaşların sayısı 41 milyon 17 bin 562 olarak açıklandı. İkinci doz aşı için ise vatandaşlar araştırmalarına başladılar. Bu nedenle internet sayfalarında sıklıkla “İkinci doz Biontech aşısı ne zaman uygulanmalı?” sorusunun cevabı araştırılıyor. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac aşısını olanların 2. doz aşılarını 4 hafta sonra, Biontech aşısı olanlar ise 2. doz aşılarını ilk dozdan 3 hafta sonra olabileceklerini bildirdi.

Pandemide delta varyantı Türkiye’de endişe yaratıyor. Bu nedenle uzmanlar tarafından aşı çağrısında bulunuluyor. İngiltere’deki bilimsel araştırmalar kapsamında 12 hafta sonra yapılan Biontech 2. doz aşılarının 3-4 ve 6-8 hafta sonra yapılan aşılamadan daha güçlü bağışıklık sağladığı bildirildi.

Bakan Koca ise ikinci doz BionTech aşıları ile ilgili olarak, ”Elde edilen yeni veriler ışığında Biontech aşısının ilk dozunu olan vatandaşlarımızın ikinci dozlarını 4 hafta sonra olabilecek şekilde randevu almaları uygun bulunmuştur.” açıklamasında bulundu.

Randevusuz gelmeyin

Öte yandan Bakan Koca, aşı olmak isteyenler için randevu çağrısında bulundu. Bu kapsamda yapılan açıklamada, “Merhaba. Çarşamba günü aşacağımız bir gelişme var. Biontech aşısının üretiminde yaşanan aksama sebebiyle ülkemize sevkiyatta birkaç gün azalma olacak. Bu aşıyı tercih edenlerin aşı olmaya randevu almadan gelmemesini rica ediyorum. Anlayışınız için sağ olun. Sinovac’ta aksama yok.” Denildi.