Yaklaşık iki yıldır tüm dünyayı etkisine alan koronavirüs salgınından kurtulmanın en büyük umudu aşılar oldu. Sinovac, Biontech en yaygın olan aşılarken ülkeler aşı çalışmalarını sürdürüyor. Salgın sadece sağlık alanını değil ülkelerin ekonomisini de derinden etkiledi. Pfizer/Biontech ve Moderna için gelen zam ise gündeme bomba gibi düştü.
Pfizer/BioNTech ve Moderna, son Avrupa Birliği tedarik sözleşmelerinde Covid- 19 aşılarının fiyatlarına zam yaptı. Pfizer/Biontech’in aşısının tek dozu için fiyat 15,50 eurodan 19,50 euroya çıkarıldı. Daha önce 22,5 dolar civarı olan Moderna firmasının doz fiyatının yeni kontratta 25,5 dolara çıkarıldığı bildirildi.
Şirket konuyla ilgili açıklama yapamayacağını belirterek, “Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan, düzenlenmiş sözleşmelerin içeriği gizli kalır, bu nedenle yorum yapmayacağız” dedi.
Biontech için izin var
Avrupa İlaç Ajansı, Avrupa Birliği’nde Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson firmalarınca üretilen aşıların kullanımına izin veriyor. Sinovac, Curevac, Novavax, Sputnik ve Sanofi Pasteur aşılarının değerlendirmesi ise sürüyor.
Avrupa Komisyonu geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, AB’nin yetişkin nüfusunun en az yüzde 70’ini yaz sonuna kadar tam olarak aşılama hedefine ulaşma yolunda olduğunu söyledi.
2. Doz Biontech aşısı en geç ne zaman yapılmalı?
Türkiye’de birinci doz aşı olan vatandaşların sayısı 41 milyon 17 bin 562 olarak açıklandı. İkinci doz aşı için ise vatandaşlar araştırmalarına başladılar. Bu nedenle internet sayfalarında sıklıkla “İkinci doz Biontech aşısı ne zaman uygulanmalı?” sorusunun cevabı araştırılıyor. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac aşısını olanların 2. doz aşılarını 4 hafta sonra, Biontech aşısı olanlar ise 2. doz aşılarını ilk dozdan 3 hafta sonra olabileceklerini bildirdi.