Gündem

Aşı olmayana yasak mı geliyor? AVM, kafe-restoranlar, kahvehane…

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında aşı uygulamaları devam ediyor. Ancak aşı olmayı reddeden kişiler de var. Öte yandan aşı uygulamaları sürerken, vaka sayıları da her geçen gün artıyor. Vakaların da artmasıyla ‘Aşı olmayanlara yasak gelecek mi?’ sorusunun cevabı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşı olmayana yasakların gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya cevap verdi. Erdoğan, “Ben aşıda zorlamadan yana değilim” dedi. Öte yandan Erdoğan yerli aşıyla ilgili de son durumu açıkladı.

AŞI OLMAYANA YASAK MI GELİYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, ”Kontrollü normalleşme sürecinde vakalarda bir artış var. Virüsün yeni varyantları tüm dünya için tehdit. Aşılamada geldiğimiz nokta olarak iyi bir noktadayız. Toplam aşılama sayımız 75 milyonu bulmuş vaziyette. Buradan tüm vatandaşlarımı bir kez daha kendileri ve sevdiklerinin sağlığı için aşı olmaya davet ediyorum. Ben aşıda zorlamadan yana değilim. Bilim Kurulu onunla ilgili bir çalışma yapacaktır. Bu işi gönüllülük esası ile işletmenin neticesi daha iyi olacaktır. Temizlik, maske ve mesafe kuralına tavizsiz bir şekilde uyalım. Şu anda Biontech konusunda da bir sıkıntımız yok.” dedi.

YERLİ AŞIDA SON DURUM NEDİR?

TURKOVAC’ın Faz-1 ve Faz-2 çalışmaları başarılı bir şekilde tamamlandı. Haziran’da Faz-3 çalışmalarına geçildi. 3 hastanemizde Faz-3 çalışmasının ilk aşaması tamamlandı. Aşımızın seri üretime yönelik çalışmaları eş zamanlı olarak sürüyor. En kısa sürede aşımız için acil kullanım onayı almayı hedefliyoruz.

KAHVEHANELERDE AŞI ZORUNLU OLDU

Aşı olmayanlar kahvehaneye giremeyecek mi? Kahvehanelerde aşı kararı alındı. Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu tarafından alınan karara göre, 2 doz aşı olmayan vatandaşlar yarından itibaren kahvehanelere alınmayacak.

Aşı sırası gelmesine rağmen aşı olmayı reddedenler için kahvehane esnafı harekete geçti. Buna göre, sosyal buluşma noktalarından biri olan kahvehane, kıraathane ve kafeler için federasyon yaptırım kararı aldı.
Federasyon Başkanı Murat Ağaoğlu, ”Yarından itibaren ülke genelindeki tüm kahvehane, kıraathane ve kafelerimize en az 2 doz aşı olmayan vatandaşlarımızı kabul edemeyeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyor, salgın ve hastalıkların sona ereceği güzel günler diliyoruz.” ifadelerini kullandı.